26 pistoale cu aer comprimat au fost reținute, ieri, în Punctul de Trecere a Frontierei Albița. Bărbatul care le transporta intenționa să ajungă cu ele în Republica Moldova, însă nu deținea documentele prevăzute de lege necesare transportului în cauză.

Ieri, 14 iulie 2021, în jurul orei 07.30, în Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa -I.T.P.F. Iaşi, s-a prezentat pentru efectuarea formalităţilor de control, pentru a ieși din ţară, cetățeanul din R. Moldova M.V., în vârstă de 40 de ani, conducând o autoutilitară marca Man, cu destinația Chișinău, Republica Moldova.

Cu ocazia controlului de frontieră, echipa comună de control formată din polițiști de frontieră și lucrători vamali a constatat că  M.V. transportă 26 de cutii ce conțineau arme scurte tip pistol, de diferite calibre și diferite mărci.

La faţa locului s-a prezentat o echipă formată din poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliței de Frontieră Huși şi S.A.E.S.P. – I.P.J.Vaslui. În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că armele fac parte din categoria armelor neletale cu aer comprimat, pentru acestea fiind obligatoriu avizul de tranzit eliberat de către structurile Poliţiei de Frontieră.

Cu privire la cele constatate, M.V. a declarat că este angajatul unei societăţi care urma să transporte respectivele arme unei firme din Chișinău, R.Moldova. El a afirmat că nu cunoştea faptul că pentru marfa în cauză era necesară obţinerea unor autorizaţii speciale.

Arme cu aer comprimat, oprite la Albița 2

Firma din Chișinău nu este la prima abatere

În 15 aprilie 2021 echipa comună de control din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albița a mai descoperit 49.900 de cartușe letale, calibru 9 mm. Muniția nu avea avizul de tranzit eliberat de către structurile Poliţiei de Frontieră, iar destinatarul era aceeaşi firmă din Chişinău.

Armele au fost ridicate  în vederea continuării și definitivării cercetărilor.

În cauză, polițiștii de frontieră efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și munițiilor și contrabandă calificată.

Autoritățile recomandă participanţilor la traficul de frontieră respectarea legislației incidente privind regimul armelor și munițiilor!

 Legea nr. 117/2011 pentru modificarea și completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor și al munițiilor, art 126^1:

(1) Tranzitul armelor, pieselor și munițiilor pe teritoriul României se efectuează în baza avizului de tranzit eliberat de către structurile teritoriale ale Poliției de Frontieră Române.

(2) Pentru obținerea avizului de tranzit, persoanele fizice sau persoanele juridice autorizate trebuie să prezinte documente din care să rezulte că accesul pe teritoriul statului de destinație este permis.