Asociația Administratorilor de Piețe din România propune ca închiderea piețelor agroalimentare din spații închise să se facă în urma unei analize cu autoritățile publice locale, iar măsurile restrictive să fie luate doar acolo unde este cazul. Precizăm că piețele din Vaslui și  Bârlad au rămas deschise, după ce autoritățile locale au luat măsuri suplimentare pentru prevenirea infectării cu virusul COVID -19. 

”În ultimele zile în spațiu public au apărut tot felul de discuții/afirmații referitoare la neadoptarea și nerespectarea măsurilor pentru prevenirea și combatarea efectelor pandemiei de COVID-19 în piețele agroalimentare din țară”, informează Asociația Administratorilor de Piețe din România, printr-un comunicat de presă

Asociația Administratorilor de Piețe din România (AAPR) face următoarele precizări:

  • Piețele agroalimentare au fost deschise pe tot parcursul anului și nu a fost înregistrat niciun focar de infecție.
  • De la începutul pandemiei, inclusiv în perioada sărbătorilor Pascale, când măsurile erau mult mai drastice, activitatea din piețe s-a putut desfășura fără a afecta în vreun fel comercializarea produselor.
  • Administratorii de piețe au fost în continuă colaborare cu organele de control, tocmai pentru a prevenii răspândirea virului. Acolo unde a fost cazul, individual, au fost implementare măsuri suplimentare. De exemplu în unele piețe din țară au fost relocate mesele/tarabele pentru a se asigura distanța socială dintre culoare. Tot pentru respetarea distanței sociale au fost relocați producătorii la alte mese. Piețele au fost dezinfectate periodic, s-au creat circuite speciale de intrare-ieșire. S-a alocat personal suplimentar care asigura respectarea tuturor măsurilor.
  • Atât producătorii agricoli, cât și comercianții care își desfășoară activitatea în piețe s-au adaptat și au respectat măsurile impuse.

Propunerea Asociației Administratorilor de Piețe din România

Conform sursei citate ”Activitatea piețelor agroalimentare în spații închise se poate desfășura în continuare cu respectarea măsurilor pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Propunerea AAPR este ca analiza de închidere a piețelor agroalimentare din spații închise să se facă în urma unei analize cu autoritățile publice locale, iar măsurile restrictive să fie luate doar acolo unde este cazul.”

AAPR este o asociație care reunește 35 de entități membre (instituții și societăți comerciale) din întreaga țară. Este cea care a introdus pentru prima dată plata cu cardul în piețele din România. Din 2013 AAPR este membru al Uniunii Mondiale a Piețelor cu Amănuntul și En-gros. (N.D.)