Zestrea minerală a României, una dintre cele mai diverse şi spectaculoase din Europa, va fi expusă la Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 16 octombrie 2020, de la ora 12.00, la sediul central al muzeului, din strada Vasile Pârvan, nr. 1.

Evenimentul îşi propune promovarea zestrei minerale a României, cu accent pe contribuţia adusă patrimoniului mineralogic universal cu un număr de 38 de minerale descoperite şi descrise pentru prima dată de pe teritoriul ţării noastre.

Resursele minerale, fie că au fost metalifere, nemetalifere sau combustibile au constituit dintotdeauna motorul civilizaţiei mondiale şi în particular, naţionale.

Spaţiul românesc nu putea face excepţie, zestrea mineralogică naţională este una dintre cele mai diverse şi spectaculoase din Europa. Ea fiind consecinţa directă a factorilor geologici şi tectonici ce au acţionat de-a lungul timpul pe teritoriul României.

Din multitudinea ocurenţelor mineralogice se individualizează trei zone cu potenţial mineralogic de excepţie: Subprovincia Banatică, Subprovincia Magnetitelor Neogene din Munţii Metaliferi şi Subprovincia Magnetitelor Neogene din lanţul vulcanic Oaş-Gutâi-Ţibleş.

Zestrea minerală a României: „flori de mină”, baritină roşie, structurile de tip „Gavra” și rodocrozitul roz

Sunt binecunoscute, pe plan mondial, exemplarele mineralogice cu caracter de unicitate ce provin din spaţiul naţional. Putem aminti aici aşa numitele „flori de mină”, adevărate eşantioane de minerale de forme, mărimi şi asocieri surprinzătoare. Extrem de interesante sunt eşantioanele de baritină roşie de la Baia Sprie, structurile de tip „Gavra” de la Cavnic, stibina prismatică de Băiuţ sau rodocrozitul roz.

Expoziția „Minerale şi asociaţii minerale din România” reuneşte 124 de exponate mineralogice care provin de la:

  • Secţia de Ştiinţe Geonomice a Academiei Române
  • Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi
  • Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca
  • Institutul Geologic al României – Muzeul Naţional de Geologie Bucureşti
  • CNCAF Minvest Deva – Muzeul Aurului Brad.

Proiectul este realizat şi cu sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional.

Organizatori:

  • Universitatea „Babeş-Bolyai”, prin Direcţia Patrimoniului Cultural Universitar, Departamentul de Geologie al Facultăţii de Biologie şi Geologie
  • Muzeul de Mineralogie, în colaborare cu Consiliul Judeţean Maramureş şi Muzeul Judeţean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare,
  • Consiliul Judeţean Vaslui şi Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad

Organizatori din partea Muzeului „Vasile Pârvan, dr. Mircea Mamalaucă și bibliotecar Valentina Fornea