În perioadele 13-17 august şi 1-5 octombrie 2021, Asociaţia Culturală Kitharalogos organizează Turneul Naţional „Oglinzi”, ai cărui protagonişti sunt chitaristul Costin Soare (www.costinsoare.com), unul dintre cei mai activi şi apreciaţi muzicieni români, şi violonistul Valentin Şerban (www.valentinserban.com), concertmaistru al Orchestrei Române de Tineret, recent câştigător al Concursului Internaţional „George Enescu”.

Cei doi muzicieni vor cânta, atât „în oglindă”, o serie de lucrări spectaculoase pentru vioară şi chitară de Bartok, Maxwell Davies şi Piazzolla (de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani), cât şi lucrări solo de Bach, Tárrega, Barrios, Villa-Lobos şi Mălăncioiu.

Această întâlnire muzicală prilejuieşte şi lansarea a două albume ale chitaristului Costin Soare, rod a două proiecte distincte:

  • „Oglinzi”, o călătorie sonoră printre cele mai frumoase lucrări pentru chitară din Renaştere până în epoca modernă, un „best of” al turneelor solistice întreprinse în perioada 2017-2019 („De la Bach la Beatles”, „De la Paganini la Piazzolla”, „De la Schubert la Sting”);
  • „Oraşe invizibile şi fiinţe imaginare”, o premieră în peisajul muzical de la noi, un disc care conţine integral muzică contemporană pentru chitară scrisă de compozitori români.

Acest ultim album, cu lucrări inspirate din operele literare omonime de Italo Calvino şi Jorge Luis Borges, reprezintă ajungerea la maturitate a unui proiect unic la noi (proiectul „Musica”), care se desfăşoară de 8 ani la Muzeul Naţional „George Enescu”, de stimulare a compozitorilor importanţi de la noi de a scrie pentru chitară, în cadrul căruia s-au cântat peste 20 de lucrări în primă audiţie absolută.

Costin Soare va călători cu două chitare, prezentând, alături de instrumentul pe care cântă de peste șapte ani, realizat de lutierul Alexandru Marian, o copie după o chitară Torres, lutierul care a pus bazele chitarei moderne la sfârşitul secolului al XIX-lea, un instrument cu o sonoritate aparte care evocă parfumul unei lumi situată la intersecţia epocilor romantică şi modernă.

Mai multe detalii pe www.costinsoare.com, www.facebook.com/kitharalogos şi www.facebook.com/ValentinSerbanViolinist . Piese de pe cele două albume se pot asculta pe www.costinsoare.com , ca şi pe principalele platforme de streaming. Toate evenimentele se vor desfăşura cu respectarea normelor în vigoare privind prevenţia răspândirii virusului COVID-19.

Concertul va avea loc sâmbătă 2 octombrie 2021, la Pavilionul Expozițional Marcel Guguianu, începând cu ora 18.00. Intarea liberă. (C.D.)