Pentru prima dată, două instituții profesioniste, Teatrul Victor Ion Popa Bârlad și Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad, nu fac parte din Programul Zilelor Culturale ale Bârladului.
Printr-un comunicat de presă, directorul muzeului bârlădean, Dr. Mircea Mamalaucă, își exprimă nemulțumirea față decizia autorităților locale de a nu include cele două instituții profesioniste în Programul Zilelor Culturale ale Bârladului.
”Onor Primăria Bârlad, cu specialiștii săi cunoscuți, a decis să nu invite nici teatrul nici muzeul bârladean la ceea ce ar trebui să fie un festival al culturii, științei, artei, deschiderii etc”, afirmă directorul muzeului.
”Primăria este o instituție închisă care comunică cu cetățenii doar atunci când are un interes”
”Este pentru prima dată din cele XXXV de ediții în care cele două instituții profesioniste nu fac parte din program. Sigur motivul nu îl cunoaștem și asta pentru că Primăria este o instituție închisă care comunică cu cetățenii doar atunci când are un interes. Posibil ca unul din motive să fie legat de faptul că o parte din cei ce decid să nu fi intrat niciodată în muzeu, în consecință nu au de unde cunoaște care este obiectul de activitate al acestei instituții”, a spus Dr. Mircea Mamalaucă, directorul Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad.
”Actul de cultură realizat la muzeu este unul de foarte bună calitate”
”Domnilor și doamnelor vă informăm că în urmă cu ceva timp muzeul a obținut din partea Președenției României și a Ministerului Culturii o importantă disticție, respectiv Ordinul Meritul Cultural în Grad de Ofițer și aceasta pentru că au constatat că actul de cultură realizat la muzeu este unul de foarte bună calitate. Aceștia cunoscând faptul că la muzeu este promovată cultura și nu ceva ce înfierbântă mințile unora”, a mai spus Mircea Mamalaucă.
”Asta da inspirație, care probabil a generat și multă transpirație”
Organizatorii Zilelor Culturale ale Bârladului probabil au considerat că un concert cu artiști de frunte ai lumii, sau o expoziție a unui mare artist nu pot fi înțelese de publicul spectator, acest gen de evenimente neputând să se ridice la nivelul unui film de desene animate cu simpaticii Tom și Jerry.
”Oricum trebuie să recunosc că prin abordarea complexă și completă ați reușit să ridicați oamenii din fața televizoarelor și a calculatoarelor (ceea ce până acum nu a reușit nimeni) și să îi aduceți pe toți sub același acoperiș pentru a le oferi ceea ce aveau și acasă, adică pe Tom…., cu amendamentul că acum se vor afla în fața unui ecran uriaș. Asta da inspirație, care probabil a generat și multă transpirație, dar trebuie recunoscut, spun cu invidie, că ați reușit să oferiți publicului cultură în forma ei cea mai pură. Felicitări și închei prin a-mi exprima întreaga gratitudine pentru modul transparent și profesionist în care abordați toate problemele, motiv pentru care succesele se văd la tot pasul”, a conchis directorul muzeului. (C. D.)