A șaptea ediție a Festivalului Folcloric Internațional ”Hora din străbuni” se va desfășura în perioada 30 iulie-1 august 2021. Din dorința de a anima tot orașul vor fi organizate ateliere de dans în Parcul Copou, Piața Independeței și Stația CFR Vaslui.
Organizatorii, Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui au avut la dispoziție doar două luni pentru oganizarea acestei ediții care vine după o perioadă de pauză impusă de măsurile adoptate în timpul crizei sanitare.
”Vom încerca să ne mobilizăm pentru acest act cultural foarte important ”Hora din Străbuni”. Este o manifestare pe care noi dorim să fie de o ținută artistică și culturală foarte bună și, în consecință, am făcut toate eforturile necesare pentru a realiza acest lucru. Vorbesc aici de eforturile financiare, vorbesc de eforturile de mobilizare a resurselor umane și de eforturile tuturor acelora care implicați, inclusiv a voluntarilor, care ne-au însoțit încă de la prima ediție a festivalului ”Hora din Străbuni” și sper că ne vor însoți întotdeauna și vor contribui la realizarea unui act cultural de calitate atâta timp cât festivalul Hora din străbuni se va desfășura”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
„Reedităm activitățile culturale în municipiul nostru care se derulau în parteneriat cu Consiliul Județean, continuăm aceast lucru și încercăm să redevenim ceea ce am fost, adică oameni care se preocupă de această latură spirituală a vasluienilor și nu numai, pentru că aceste spectacole se adresează nu numai vasluienilor, ci și altor cetățeni care fie sunt în tranzit prin municipiul nostru, fie vin efectiv la spectacole”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.
”Sunt convins că vasluienii vor da dovadă de civism și se vor bucura de spectacole”
”Am lucrat cu partenerii la program și nu ne rămâne decât să îl parcurgem și să urmărim să se desfășoare așa cum l-am gândit, iar spectatorii să fie prezenți la activitățile noastre. Ele se vor desfășura în mare parte în Centrul Civic , care va fi amenajat corespunzător. Vor fi puse scaune și se vor ține cont de toate măsurile impuse de această perioadă cu restricții pe care o parcurgem. Sunt convins că vasluienii vor da dovadă de civism și se vor bucura de spectacole”, a mai spus primarul.
Organizarea ediției din acest an nu este ușor de organizat. Deja una dintre formații, cea din Cipru, s-a retras, fiind în zona roșie.
”Ceea ce altădată pregăteam într-un an și jumătate, iată că de această dată am avut la dispoziție doar două luni. Nu ne-a fost foarte simplu, pentru că ansamblurile invitate de noi cu această ocazie vin doar din Europa. Ne-am fi dorit să fie un afiș ceva mai complex, la fel cum s-a întâmplat la edițiile anterioare, când festivalul dura cinci zile și aveam ansambluri din afara Europei. Dar se pare că această ediție se va bucura de prezența unor ansabluri din apropierea României, din România și din județul Vaslui și în acest context ceva mai puține decât de obicei.
Nu este singurul eveniment pe care noi îl organizăm împreună, este un parteneriat care durează de ceva mai multă vreme și aș adăuga aici că atât Consiliul Județean cât și Centrul vor fi parteneri ai primăriei pentru alte două evenimente, mă refer Festivalul de muzică corală laică și religioasă „Gheorghe Cucu” din data de 22 august și Zilele orașului Vaslui din perioada 13-15 august”, a spus Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.
La ” Hora din străbuni ”sunt așteptate ansambluri artistice din Albania, Bulgaria, Moldova, Polonia, România, Serbia și Ucraina. (Cristian DIMA)