Se stabilesc ultimele detalii ale Festivalului Internațional de Folclor ”Hora din străbuni”, ce va debuta vineri, 30 iulie 2021. Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, organizatorii evenimentului, Consiliul Județean Vaslui, Primăria Vaslui și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui, au precizat, printre altele, că parada ansamablurilor folclorice participante va trece pe traseul Parcul Copou – Arhive – Piața Independenței (Secu) – Centrul Civic. În cele trei zile ale Festivalului ”Hora din străbuni” va fi animat tot orașul. Se va dansa în Parcul Copou, în Piața Independenței și chiar în stația CFR Vaslui.
”Să dăm dovadă de gazde bune”
”<Hora din străbuni> uimește o dată la doi ani și oferă adevărate momente de virtuozitate artistică. De fiecare dată ne lăsăm convinși că nu există deosebire între popoare când vine vorba despre folclor, pentru că sunt aceleași valori moștenite de la străbuni. Festivalul Hora din Străbuni, un simbol al vasluienilor, adună la un loc voia bună și energia pozitivă a artiștilor, impresionând publicul, prin momentele interpretative fantastice.
Sunt convins că explozia de bucurie sufletească va fi încununată de momente artistice inedite, oferite de ansamblurile folclorice invitate, care vor transforma scena Festivalului într-o oază a autenticului, în prim plan fiind actul artistic profesioist.
În calitate de organizatori, vom face ce ne stă în putință ca ediția a VII-a să încânte sufletul și ochiul fiecăruia, să dăm dovadă de gazde bune, iar ansamblurile din afara județului și a țării să plece de la Vaslui cu amintiri ce vor construi pe viitor o poveste de neuitat ! ”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
”Ospitalitatea noastră, a vasluienilor, se va face încă o dată simțită în toate cele trei zile ale festivalului”
” A devenit o tradiție ca vara vasluiană să fie marcată, o dată la fiecare doi ani, de culoare, muzică și dans din diferite zone ale țării și ale lumii. Cu fiecare ediție Festivalulul Internațional de Folclor ”Hora din străbuni” a adus în Vaslui reprezentanți ai unor culturi pe care ne-am bucurat să le cunoaștem prin intermediul dansului, cea mai dinamică și mai vie formă de exprimare artistică. Avem convingerea că și reprezentanții țărilor participante la ediția 2021 a festivalului vor încânta publicul avid de frumusețea acestei arte!
Am fost atent la tot ce înseamnă respectarea măsurilor de prevenire a infectării cu virusul SARS-COV-2 și vom depune toate eforturile ca vizita tuturor delegațiilor în orașul nostru să fie una care să le inspire încredere și să le ofere toate condițiile pentru cele mai bune evoluții scenice, iar ospitalitatea noastră, a vasluienilor, se va face încă o dată simțită în toate cele trei zile ale festivalului. Vom pune la dispoziție toată frumusețea cadrului natural al orașului alături de întreaga noastră disponibilitate ca istoria acestei manifestări artistice să înregistreze încă un succes, atât ca organizare, cât și ca participare artistică.
Într-o perioadă marcată de incertitudini, dorim să mulțumim ansamblurilor folclorice care au reușit să ne onoreze cu prezența și urăm ”Bun venit! ” la cea de-a VII-a ediție a Festivalului Internațional de Folclor ” Hora din străbuni” oaspeților care cu siguranță vor duce acasă amintiri prețioase despre orașul Vaslui și locuitorii acestuia” a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.
”Vom reprezenta Vasluiul cu demnitate, atât pe scenă, cât și în afara ei”
”Vom reprezenta Vasluiul cu demnitate, atât pe scenă, cât și în afara ei. Cu repetițiile reluate în aprilie anul curent, după o pauză de un an de zile, ansamblurile județene vor călca cu încredere pe scena din Centrul Civic. (…) Este cu atât mai semnficată împlinirea organizării acestei ediții, pentru că asistăm la tot mai multe renunțări. Sunt puse sub semnul întrebării festivaluri de prestigiu din țară: ”Festivalul inimilor” de la Timișoara, ” Festivalul Peștișorului de aur” de la Tulcea, ” Ana Lugojana” de la Lugoj din pricini ce nu au legătură cu temutul virus. Dincolo de respectarea ritmicității bienale, această ediție vine să acopere, atât cât va putea, valul de trăiri pline de îndoială ale trecutului apropiat.
Emoțiile, entuziasmul, frica, exuberanța ni se amestecă în minte și ne determină să facem din această ediție una care să ne placă și să vă placă. Le mulțumesc colegilor de la Centru și celor de la instituțiile co-organizatoare pentru mobilizare și pentru că în anul pe care l-am lăsat în urmă ne-a încercat de multe ori sentimentul neputinței, dar am ajuns aici și suntem pe cale să vă arătăm din nou ce avem în suflete”, a spus Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui. (Cristian DIMA)