Duminică, 26 septembrie 2021, cu începere de la ora 11.00, Muzeul „Vasile Pârvan” deschide publicului local o expoziție în cadrul căreia sunt etalate eșantioane din plante și frunze pietrificate aflate în colecția de paleobotanică a Secței de Științele Naturii.
Toate exponatele (peste 180 de eșantioane) au fost colectate din stratele fosilifere deschise în aflorimentele (cariere de nisip, ravene) existente pe teritoriul administrativ al Județului Vaslui.
„Constituirea acestei colecții aparține în principal personalului muzeului nostru dar și a altor colaboratori (specialiști, studenți): dr. Daniel Bejan, șef lucrări dr. Bogdan Gabriel Rățoi, dr. Adrian Andrei, dr. Cristian Onel, fostul învățător Marin Rotaru de la Giurcani etc, care au participat la cercetările de teren realizate în ultimii 15 ani în județul nostru. Însă, cercetarea științifică a fost realizată de către dr. Iamandei Stănilă de la Institutul Geologic al Românei din București, unul dintre puținii geologi specializati în determinarea speciilor de plante lemnoase dispărute în timpurile geologice ca urmare a modificărilor climatice. Astfel, au fost puse în evidență, pe baza a celor 53 de eșantioane cercetate, opt specii de arbori care constituiau compoziția pădurilor din Miocennul superior. Miocenul este epoca de timp geologic care începe acum 23,03 milioane de ani și se termină aproximativ, acum 5,33 milioane de ani”, a precizat muzeograful dr. Laurențiu Ursachi
Expoziția este panotătă în spațiul muzeului din strada Republicii nr. 235 și va fi vernisată la ora 11.00 de către dr. Iamandei Stănilă – București, dr. Adrian Andrei – Asociaţia „Deinoterra” Bârlad și dr. Laurențiu Ursachi – Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad.
Accesul în expoziție se va face conform regulilor impuse de situația pandemiei COVID-19. (G.M.)