Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad  organizează o nouă expoziție cu tematică istorică, intitulată „MEDALII ȘI ORDINE MILITARE”. Expoziția cuprinde 237 de medalii comemorative și jubiliare, ordine militare, brevete și două uniforme militare.

”Nevoia de recunoaștere și recompensare a meritelor individuale, demonstrate în situații dificile, a fost o tendință a umanității din toate timpurile și s-a manifestat ca atare încă de la începutul istoriei omenirii. Căci, așa cum spunea Montesquieu „natura omului este cea care cere favoruri și distincții”. Autoritatea unei comunități putea distinge în moduri diferite faptele excepționale în folosul colectivității. Egiptenii distribuiau coliere de onoare, inele și brățări. Colierele erau din aur, cu pandantive înfățișând capete de leu sau albine (asociate simbolic persoanei faraonului) și erau înmânate solemn de faraon, fie funcționarilor merituoși, fie bravilor soldați în fața întregii armate. Ideea de ordin, în sensul de simbol al meritului personal care te face să aparții unei categorii distincte și distinse, s-a format în Evul Mediu, odată cu apariția instituției Cavaleriei și în perioada Cruciadelor (secolele IX-XIII)”, a spus muzeograful Mircea Oancă, organizatorul expoziției.

Expoziția cuprinde 237 de medalii comemorative și jubiliare, ordine militare, brevete și două uniforme militare.

Toate piesele sunt din colecțiile Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. Cea mai veche medalie fiind din anul 1842.

”Prin intermediul acestei expoziții am încercat realizarea unei sumare incursiuni în istoria medaliilor și ordinelor militare din România. Ultima parte a expoziției cuprinde 30 de medalii și ordine militare emise în alte țări”, a mai spus muzeograful.

Vernisajul expoziției va avea loc duminică la ora 1100 la sediul muzeului din strada Republicii, nr. 235. Va fi prezentată de doamna Oltea Răşcanu-Gramaticu, Președinta Societății de Științe Istorice Filiala Bârlad.

Expoziția poate fi vizionată pe:  site-ul muzeului (http://www.muzeuparvan.ro/) și pe pagina de facebook, iar în muzeu poate fi văzută în intervalul 14 februarie – 30 aprilie 2021 cu respectarea condițiilor impuse de lege.