Începând cu data de 14 noiembrie, la Bârlad va avea loc cea de-a treia ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană ”Nicolae Tonitza”. La această ediție vor fi prezenți peste 125 de artiști, din numai puțin de 11 țări, de pe două continente. 

Lumea artelor și a muzeelor pot contribui la omagierea, așa cum se cuvine, a tuturor marilor personalități ale țării, care au contribuit și contribuie la mai buna cunoaștere a valorii și talentului acestui popor. Una din marile personalități ale României, care a marcat evoluția artei românești a fost, fără îndoială, pictorul Nicolae Tonitza. Născut la Bârlad, la 13 aprilie 1886, viitorul mare artist s-a format la Școala de Arte Frumoase din Iași, studii continuate, mai apoi, la școli de prestigiu și cu mari profesori la München și Paris. Încă din timpul vieții artistul bârlădean s-a bucurat de prețuirea criticilor de artă, dar și a colecționarilor și publicului interesat de artă. Dorința de a face ca domeniul artelor să fie cât mai vizibil și apreciat, l-au determinat pe marele pictor să se implice, fără rezerve, în promovarea vieții artistice românești.

”Considerăm că este de datoria noastră să promovăm imaginea acestui mare artist”

”Plecând din Bârlad, în lumea atât de complexă și de multe ori comlicată a artelor, considerăm că este de datoria noastră să promovăm imaginea acestui mare artist. Organizarea Bienalei la Bârlad ilustrează tocmai dorința noastră de a păstra vie contribuția pictorului la dezvoltarea și mai buna cunoaștere a culturii românești, în general, a artelor plastice în special.

Din nefericire, acest atât de important eveniment suntem nevoiți să îl organizăm în condiții cu totul speciale. Inițial bienala a fost programată, așa cum era firesc, în luna aprilie, atunci când se marchează ziua de nașterea a marelui pictor, dar datorită stării de urgență, în care ne aflam, am fost obligați să o amânăm, reprogramând-o la data de 14 noiembrie, atunci când la nivel național se dorea organizarea Nopții Muzeelor. Din nefericire situația legată de pandemie este acum chiar mai delicată decât în luna aprilie, în consecință evenimentul nu va mai putea fi organizat, cu prezența nemijlocită a publicului”, transmite conducerea Muzeului ”Vasile Pârvan” Bârlad.

Totuși, informații și imagini din expoziție veți putea găsi, începând cu ziua de sâmbătă, 14 noiembrie, în cadrul Nopții Muzeelor, la adresele:

email:muzeuparvan@gmail.com

http://www.muzeuparvan.ro/

http://www.youtube.com/c/MuzeulVasileParvan

https://www.facebook.com/muzeul.vasileparvan

Inițiatorii acestui important eveniment sunt:

  • Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad
  • Consiliul Județean Vaslui
  • Primăria Municipiului Bârlad
  • Consiliul Local în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România

Expoziția cuprinde peste 120 de lucrări din 11 țări

Organizatorii au plăcerea de a vă invita, să participați, într-o manieră mai puțin obișnuită, la cea de-a treia ediție a Bienalei Internaționale de Artă Contemporană Nicolae Tonitza. La această ediție vor fi prezenți peste 125 de artiști, din numai puțin de 11 țări, de pe două continente. Este vorba de pictori și graficieni din România, Moldova, Armenia, Rusia, Macedonia, Spania, Italia, Canada, Lituania, Ucraina, Polonia, Estonia.

Juriul bienalei a fost format din:

  • prof. univ. dr. Dragoș Pătrașcu – președinte
  • lector universitar dr. Zuzu Caratănase
  • pictorul Corneliu Vasilescu

Cei care vor accesa adresele mai sus menționate vor putea viziona și o frumoasă lucrare a marelui pictor Henri Matisse. Această lucrare a fost pusă la dispoziție, cu generozitate, de marele colecționar bucureștean George Șerban.

Deși expoziția nu va putea fi vernisată în prezența publicului, acesta va avea totuși posibilitate să o viziteze, pe viu. Cu respectarea tuturor regulilor în vigoare, expoziția poate fi vizitată  săptămânile următoare, cu excepția zilelor de luni, între orele 8.00 – 16.00.

Începând cu data de 14 noiembrie a.c., iubitorii de artă pot achiziționa catalogul bienalei de la sediul central al instituției.

Vă așteptăm atât în mediul online cât și la muzeu pentru a viziona lucrările de excepție care fac obiectul acestei Bienale.

Organizatori: dr. Mircea Mamalaucă, dr. Zuzu Caratănase

 Sponsori:

  • C. SUPRAGRIND DIAMOND SRL
  • C. MON AMI SRL
  • C. AQUASERV SRL
  • C. EVEL-H COMPANY SRL
  • ROTARU NECULAI