Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale are ca prioritate implementarea politicilor agroalimentare adecvate pentru cetățenii României în calitate de consumatori, fermieri și procesatori, pentru sprijinirea creșterii competitivității agroalimentare și a dezvoltării durabile a spațiului rural, în condiții de siguranță alimentară și mediu înconjurător protejat.

Deşi agricultura s-a axat întotdeauna pe securitatea alimentară şi a fost un motor pozitiv de creștere economică, consumatorii au început să se preocupe din ce în ce mai mult de produsele finale din agricultură. Dorinţa de a şti de unde provine hrana, cum a fost produsă şi dacă practicile agricole respectă mediul înconjurător sunt doar câteva dintre exigenţele consumatorilor de astăzi. De aceea, dezvoltarea produselor și serviciilor din zonele rurale este esenţială.

Astfel, pentru a contribui la dezvoltarea sectorului agroalimentar, conform prevederilor Legii Nr. 168/2017, data de 10 octombrie a fiecărui an reprezintă,,Ziua națională a produselor agroalimentare românești”.

„Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” pune accent în principal, pe informarea șipromovarea produselor agroalimentare românești, câștigarea încrederii consumatorului în acestea și secundar,pedezvoltarea sectorului agroalimentar pentru obţinerea produselorlocale mult mai diversificate și calitativeîn viitor.

Sloganul ‼ CONSUMAȚI PRODUSE ROMÂNEȘTI‼ prezent în social media, încurajează consumatorii finali să descopere în piețe și/sau hypermarket-uri, produsele agroalimentare românești.

Ȋn acest sens, cumpărarea și consumul produselor românești stimulează economia, mediul, comunitatea – păstrarea tradiţiilor și obiceiurilor românești –  precum și bunăstarea personală.