Consiliul Județean Vaslui, Primăria municipiului Vaslui,  Asociația Veteranilor de Război ”Peneș Curcanul” Vaslui și Centrul Militar Județean Vaslui au organizat astăzi, 29 aprilie, o serie de manifestări dedicate  Zilei Veteranilor de Război.

În jururl orei 11.30,  activitățile  au debutat cu un ceremonial militar și religios, la Monumentul Eroilor căzuți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, situat vis-a-vis de Liceul ”MihailKogălniceanu”.  Pe lângă reprezentanții instituției, la manifestări au participat parlamentari din județ, directori de instituții subordonate, reprezentanți MApN și MAI, Instituția Prefectului-județulVaslui, consilieri județeni și elevi.

Au fost invitați vor fi opt dintre cei 106 veterani de război din județul Vaslui. Este vorba despre Titus Marin, Dumitru Sandu, Dumitru Prăvălici, Gheorghe Pașcan, Mihai Ardeleanu, Vasile Adam, Vasile Putină și Dumitru Comis, care vor prezenta în cadrul simpozionului povești de pe front din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

„Trebuie să aducem un omagiu și supraviețuitorilor celui de-al doilea război mondial”

„Ziua veteranilor de război este sărbătorită în fiecare an la 29 aprilie, pentru a-i omagia pe toți aceia, care și-au pierdut viața, s-au sacrificat în războaiele duse de patria noastră. Momentul acesta este înnobilat de prezența printre noi a celora care au fost supraviețuitorii celei mai mari conflagrații mondiale pe care omenirea a cunoscut-o vreodată, puținii veterani de război care încă mai trăiesc și care merită respectul cuvenit.

Dincolo de cei care s-au sacrificat pentru țară, trebuie să aducem un omagiu și supraviețuitorilor celui de-al doilea război mondial. Este un prilej rar, poate din ce în ce mai rar, pentru că într-un timp previzibil pentru noi, exprimat ca durată a vieții, nu vom mai avea prilejul să facem acest lucru. Toți cei prezenți, poate și cei viitori, vor avea înțelegerea necesară și înțelepciunea de a-și aminti de toți aceia care s-au sacrificat pentru patria noastră, pentru a le aduce un omagiu și a le cinsti memoria”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

”Recunoștință Veteranilor de Război”

Tot în această perioadă, Ministerul Apărării Naţionale organizează, în parteneriat cu Asociația ”Alături de eroi” și Asociația de Caritate din Armata României ”Camarazii”, împreună cu reprezentanți ai mediului de afaceri și ai societății civile, o campanie, intitulată ”Recunoștință Veteranilor de Război”.

La nivel de județ, Consiliul Județean Vaslui este partener în această campanie, alături de Primăria Municipiului Vaslui, Centrul Militar Județean Vaslui și Asociația Veteranilor de Război ”Peneș Curcanul”, urmând a fi distribuite pachete cadou celor 106 veterani din județul Vaslui.

Acțiunea se vadesfășura în zilele de 28 și 29 aprilie, iar echipele de distribuire a pachetelor cadou suntconstituite din personal militar al Centrului Militar Județean Vaslui, cât și din personal militar din garnizoanele Bârlad, Huși și Băcești. (C.D.)