Astăzi, 29 aprilie, au avut loc, la Vaslui, manifestări dedicate Zilei Veteranilor de Război. În jurul orei 11:00, în cadrul unei ceremonii desfășurată la ”Monumentul Eroilor căzuți în Al Doilea Război Mondial”, au fost comemorați eroii care au căzut pe front în Primul sau al Doilea Război Mondial. Totodată au fost omagiați ostașii supraviețuitori.
Festivitatea a început cu intonarea imnului de stat al României. A urmat o slujbă religioasă, în memoria eroilor căzuți în cele două războaie mondiale, oficiată de un sobor de preoți condus de părintele protopop Adrian Chirvase.
Apoi au rostit scurte alocuțiuni:
- Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui
- Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (C.J.)Vaslui
- Marcel Lăudatu, prefectul Județului Vaslui.
”Ne plecăm cu adânc respect în fața lor”
”În fiecare an, pe 29 aprilie, omagiem jertfa făcută de poporul român pentru libertatea patriei. A fost deosebit de grea. Au murit foarte mulți pe câmpurile de luptă, au murit după aceea ca urmare a acestor războaie nemiloase, dar a rămas patria suverană, independentă și care, iată astăzi, o omagiem prin eroii noștri. Am participat la o slujbă de pomenire să fie primiți și să fie în atenția noastră în orice moment pentru că jertfa lor a fost supremă. Le muțumim celor care astăzi, iată, sunt aici prezenți și îi apreciem ca atare. Ne plecăm cu adânc respect în fața lor”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.


Vasile Pavăl,, primarul municipiului Vaslui
”Sigur că în aceste momente înălțătoare nu putem să-i uităm pe cei care s-au jertift pe teatrele de război în anii ce au trecut și de ce nu să ne gândim și la cei care sunt acum în aceste teatre îndeplinind misiuni ale patriei noastre. Tuturor le purtăm respectul. Pentru toți avem datoria de onoare de ai cinsti pentru faptele lor. Dumneavoastră celor prezenți aici vă mulțumesc că ați avut răgazul să participați la acest moment și acum în preajma uneia dintre cele mai mari sărbători. Vă doresc din partea mea personal, a primăriei, a consiliului local să aveți liniște în casă, să fiți sănătoși să privim sărbătorile cu bucurie și cu multă dragoste. Așa să ne ajute Dumnezeu! Vă mulțumesc”, a mai spus primarul.
”Momentul acesta este înobilat de prezența printre noi a celor care au fost supraviețuitorii celei mai mari conflagrații mondiale”
”Permiteți-mi să-mi exprim bucuria de a ne întâlni aici, la acest monument, astăzi, la sfârșitul lunii aprilie, ca în fiecare an, pentru a-i omagia pe toți aceia care și-au pierdut viața, s-au sacrificat în războaiele duse pentru patria noastră. Momentul acesta este înobilat de prezența printre noi a celor care au fost supraviețuitorii celei mai mari conflagrații mondiale pe care omenirea a cunoscut-o. Puținii veterani de război care mai trăiesc și poate și mai puținii care au putut să vină la această ceremonie și dincolo de comemorarea tuturor celor care s-au jertfit pentru patria noastră, trebuie să aducem un omagiu supraviețuitorilor celui de-al doilea război mondial”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.


Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui
În alocuțiunea sa, președintele CJ Vaslui și-a exprimat speranța că veteranii de război nu vor fi uitați.
”Este un prilej rar, poate din ce în ce mai rar, pentru că într-un timp previzibil pentru noi, exprimat ca durată a vieții, nu vom mai avea ocazia să facem acest lucru. Totuși cei prezenți și poate și cei viitori vor avea înțelegerea necesară și înțelepciunea de a-și aminti de toți aceia care s-au sacrificat pentru patria noastră, de a le aduce un omagiu și de a le cinsti memoria. Tuturor celor prezenți și în primul rând veteranilor de război vă doresc ani de viață și vă urez Sărbători fericite cu prilejul Sărbătorilor Pascale. Vă mulțumesc”, a conchis Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
”De câte ori întâlnim un veteran trebuie să ne aducem aminte de faptul că istoria noastră este încă vie”


Marcel Lăudatu, prefectul județului Vaslui
”Îmi permit, cu respect, să vă vorbesc stimați compatrioți. Putem fi mândri de faptul că suntem urmași ai veteranilor. Fie că sunt sunt părinții noștri, bunicii noștri, străbunicii noștri sau strămoși din începuturi. Suntem norocoși că trăim o pace binecuvântată, însă nu trebuie să uităm că la rădăcina aceastei păci se află sacrificiul. Acest sacrificiu a început prin chemarea la arme, prin lupta în tranșee, prin suferințele îndurate de către veterani. Mulți și-au lăsat oasele fie pe pământuri străine, fie aproape de casă, însă acesta este un prilej să ne aducem aminte și să le purtăm recunoștință. De câte ori întâlnim un veteran trebuie să ne aducem aminte de faptul că istoria noastră este încă vie și avem norocul de a-l cunoaște. În încheiere, vă doresc Sărbători fericite, cu bucurie, cu pace, cu liniște și cu speranța de mai bine. Vă mulțumesc ”, a spus Marcel Lăudatu, prefectul județului Vaslui.
Reprezentanții instituțiilor publice și ai unor organizații politice au depus jerbe și coroane de flori.
Manifestările au continuat, în Sala „Ștefan cel Mare” a Consiliului Județean Vaslui cu un simpozion omagial, dedicat veteranilor din cel de-al Doilea Război Mondial. Invitat special a fost Preasfințitul Ignatie, Episcopul Hușilor.
În cadrul simpozionului a fost vizionat un film documentar. Au rostit alocuțiuni:
- Preasfințitul Ignatie
- Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui
- Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui
- Marcel Lăudatu, prefectul Județului Vaslui
Veteranii de război, prezenți în sală, au primit distincții și pachete cadou de la CJ Vaslui și de la MApN.
La nivel de județ, mai sunt în viață 172 de veterani de război, din care trei sunt în vârsta de 102 ani. Dintre cei 172 de veterani, 12 sunt în municipiul Vaslui, nouă în Bârlad, iar cinci locuiesc în municipiul Huși. (Cristian DIMA)