Ziua Revoluției Române a fost marcată, astăzi, la Vaslui.  Manifestarea a avut loc la Monumentul Eroilor din Cimitirul Eternitatea.

Au fost prezenți Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, Mircea Gologan, prefectul Județului Vaslui, reprezentanți ai Primăriei Vaslui, reprezentanți ai Asociației  Luptătorilor pentru Victoria Revoluției Române din decembrie 1989, ai  Asociației 22 decembrie 1989 a urmașilor și răniților din decembrie 1989 Vaslui, ai  Asociației Naționale a Veteranilor de Război-filiala județeană Vaslui și reprezentanți ai familiilor eroilor vasluieni din decembrie 1989. De asemenea, la manifestare au participat și reprezentanți ai serviciilor deconcentrate și membri ai partidelor politice.

După intonarea imnului de stat a urmat o slujbă religioasă condusă de părintele protopop Adrian Chirvase

Secretarul Asociației  Luptătorilor pentru Victoria Revoluției Române din decembrie 1989 a transmis mesajul președintelui lor, Paul Munteanu:

Secretarul Asociației Victoria Revoluției Române, filiala Județeană Vaslui

Secretarul Asociației Victoria Revoluției Române, filiala Județeană Vaslui

”Astăzi, comemorăm 31 de ani de la Revoluția Română din decembrie 1989, comemorând eroii și rememorând acele clipe de vitejie prin care ne-am câștigat libertatea, libertatea de a avea mai mult decât am avut de a spera mai mult decât am putut. Timpul a trecut prera repede și am făcut prea puține lucruri  pentru a realiza cinstirea eroilor și a celor care au luptat, dar sperăm în mai bine.

Oricum despre ei nu ne rămâne acum decât să ne aducem aminte și să-i cinstim așa cum se cuvine.

Nimic și nimeni nu va putea vreodată să compenseze durerea și tristețea din sufletele noastre, a celor care plângem eroii împușcați în revoluție, iar astăzi îi rememorăm pe cei care au luptat alături de noi în revoluție. Respectul nostru îl merită toți cei care au fost alături de noi și au dus lupta până la capăt pentru a învinge regimul comunist. Închei prin a vă spune: cine respectă eroii neamului , vii sau morți, care au luptat pentru victoria Revoluției Române din decembrie 1989, se respectă pe sine, deoarece acele clipe sunt parte a istoriei națiunii române din care noi facem parte”

Primarul municipiului Vaslui nu a putut fi prezent la manifestare din cauză că este infectat cu Covid-19.

Mesajul edilului a fost citit de către directorul executiv al Primăriei Vaslui, Eugen Boț.

Eugen Boț, directorul executiv al UAT Vaslui

Eugen Boț, directorul executiv al UAT Vaslui

Voi prezenta mesajul domnului primar al municipiului Vaslui, inginer Vasile Pavăl cu ocazia omagierii acestei zile de 22 decembrie:

”Ne apropiem, din nou,  de pragul sărbătorilor de sfârșit de an și ne pregătim să ne luminăm ochii și gândul cu bucuria fără sfârșit a iernii. Dar până atunci, mai avem acest eroic 22 decembrie, când cu 31 de ani în urmă, românii au ieșit la lumină, în alt anotimp alb, pentru un nou botez însângerat,  întru curgera pe alt vad a zilelor noastre.

Fiecare 22 decembrie ne poruncește, peste ani, să ne aducem aminte de eroii anului 1989.

Eroii noștri…tinerii noștri eroi…ne privesc acum din tării, de acolo de unde nu mai ajunge Crăciunul. Au plecat prea devreme, dar vor rămâne, în veci, iubiții noștri îngeri căzuți. Copii de părinți și părinți de copii- superbi dispăruți-, spre ei trebuie să se îndrepte, astăzi și mereu, sufletul nostru, spre ei și spre libertatea pe care au cucerit-o cu demnitatea gestului lor sublim.

Amintirea lor ar trebuii să ne răsară în fiece dimineață și să ne apună în fiecare seară. Să ne odihnim gândul la ei…nu mai sunt printre noi, dar să le înălțăm colind de recunoștință, căci fără ei nu am mai fi astăzi aici, fără ei nu am mai fi ce suntem azi.”

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui: ”Oamenii aveau cu toții, un simbol care-i îmbărbăta să protesteze pe străzi”

”Într-o zi asemănătoare cu aceasta, acum 31 de ani, împinși de un imbold nedirijat de nimeni, decât de sufletul lor, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile orașelor din țara noastră. Oamenii aceștia aveau cu toții, un simbol care-i îmbărbăta să protesteze pe străzi împotriva unei ordini opresive și simbolul acela era ”binele”, ”mai binele tuturor”. În confuzia și tumultul de atunci, în entuziasmul de atunci, mulți dintre cei care au participat la evenimentele din decembrie 89  au căzut”, a spus Dumitru Buzatu.

Președintele CJ Vaslui a subliniat faptul că participanții activi ai Revoluției Române sunt mai în vârstă cu 31 de ani, iar unii dintre ei nu mai sunt printre noi.

 

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui

”Sunt 31 de ani și generațiile se succed”

”Și noi, și de data aceasta, ca-n fiecare an ne aflăm aici pentru a le aduce un pios omagiu celor care au căzut, pentru a ne aminti de jertfa lor și de acel simbol care îi îmbărbăta să iasă, să infrunte orice pericol de pe vremea aceea, despre care încet, încet puțini dintre noi vor mai putea povesti cu adevărat. Adică din ceea ce au trăit. Sunt 31 de ani și generațiile se succed. Cei care au fost participanți activi și au avut șansa să trăiască viața mai departe, sunt astăzi mai în vârstă cu 31 de ani. Unii dintre aceia s-au dus, iar celelalte generații care vin, nu au mai avut, nu pot  datorită succesiunii în timp a generațiilor, nu mai pot stabili un contact direct”, a subliniat președintele CJ Vaslui.

El a mai spus că este foarte important ca, împreună cu familiile celor care au căzut, să marcăm Ziua Revoluției Române.

”Ideea aceea pentru care au luptat rămâne  veșnic un far călăuzitor pentru noi”

”Să le amintim tuturor de jertfa celor care au căzut. Poate că lucrurile pentru care s-au jertfit și idealurile pentru care au luptat nu au fost implinite toate, pentru că așa e în revoluție. Fiecare merge cu un gând, se zbate, înfruntă necunoscutul și rezultanta, de multe ori, este alta decât cea dorită. Totuși ideea aceea pentru care au luptat rămâne  veșnic un far călăuzitor pentru noi și repet încă o dată, acesta este motivul pentru care, în permanență cât suntem vii și putem să participăm la aceste evenimente să ne amintim de ei și să le aducem un omagiu”, a mai spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

Mircea Gologan, prefectul județului Vaslui vorbind despre eroii Revoluției Române: ”Au pus capăt regimului tiranic și corupt”

”22 decembrie este ziua în care ne amintim cu profund respect de cei care, în urmă cu 31 de ani, și-au dat viața pentru libertate, pentru democrație, schimbând astfel istoria României pentru totdeauna. Semnificația evenimentelor din decembrie 1989 nu poate fi pusă la îndoială. Românii s-au ridicat cu mult curaj pentru libertate, adevăr și dreptate. Au pus capăt regimului tiranic și corupt, au schimbat cursul istoric al României. Poporul a ales, atunci, un drum  care să aibă un fundament solid pentru  respectarea drepturilor omului: libertatea de expresie, democrație parlamentară, pluralism în toate aspectele vieții publice, economie de piață și pentru integrarea României în spațiul politic și cultural european”, a spus Mircea Gologan.

Mircea Gologan, prefectul Județului Vaslui

Mircea Gologan, prefectul Județului Vaslui

”Solidaritatea și speranța nu pot fi ucise”

”Ne aflăm, astăzi, aici pentru a onora eroismul românilor din urmă cu 31 de ani. Pentru a ne aminti de cei care au murit, de al căror nume se leagă libertatea noastră și pentru a-i încuraja pe cei care duc mai departe flacăra revoluției. România de astăzi, atașată valorilor democrației, este un bun câștigat cu suferința cu jertfa eroilor și martirilor, a tuturor celor care au știut, au putut și au avut curajul să spună nu regimului dictatorial și să dovedească faptul că dorința de libertate, solidaritatea și speranța nu pot fi ucise”, a punctat prefectul.

”Revoluția Română din decembrie 1989 va rămâne veșnic în istorie”

”Avem datoria să omagiem memoria tuturor celor  care au pus libertatea mai presus de propria viață pentru ca România să renască eliberată din carapacea regimului comunist. Avem responsabilitatea față de România martirilor Revoluției Române să se facă dreptate, iar societatea românească să cunoască adevărul. Revoluția Română din decembrie 1989 va rămâne veșnic în istorie, în sufletele românilor și va reprezenta întotdeauna flacăra noastră, a tuturor în democrație, într-o eră a normalului  a drepturilor, valorilor și libertărților morale și epice”, a mai spus prefectul județului Vaslui.

La final, cei prezenți au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor. (Cristian DIMA)