Partida Romilor- Pro Europa Vaslui a organizat, astăzi, la Cinema Victoria Bârlad o dezbatere dedicată Zilei Dezrobirii Romilor din România.

Astăzi, 20 februarie, când se împlinesc 165 de ani de la dezrobirea romilor (o sclavie care a durat peste 500 de ani) Partida Romilor- Pro Europa Vaslui a organizat la Cinema Victoria Bârlad o dezbatere dedicată Zilei Dezrobirii Romilor din România.

La eveniment au luat parte Daniel Vasile, secretarul general al Partidei Rromilor, pe zona de Nord-Est, profesorul Andrei Huiban și Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean (CJ)Vaslui.

Participanții au avut ocazia să afle amănunte despre un moment din viața romilor, despre care, din păcate, nu s-a vorbit nimic niciodată în cărțile de istorie.

”Este importantă pentru noi această dată, dacă ne gândim la suferința prin care au trecut aceia care au trăit perioada de robie și trebuie să facem orice împreună, pentru a evita aceste lucruri pe viitor. Dacă ne-am eliberat, nu putem crede că nu se mai pot repeta aceste lucruri niciodată. Din păcate, lucruri care credeam că nu le vom mai trăi niciodată, se repetă în fiecare zi. Să încercăm să evităm printr-o cunoaștere corectă a acestor momente, printr-o atitudine comună. Ăsta e rostul unor asemenea întâlniri”, a spus Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.

”Când vorbim de tragedia asta, nu avem niciun mormânt al romului, care a trăit în robie”

”Comemorăm într-un anumit fel, subliniind capacitatea etniilor respective de a conviețui împreună și capacitatea de a rezista, de a trece dincolo de vitregiile vremii. Când vorbim de tragedia asta, nu avem niciun mormânt al romului, care a trăit în robie. N-avem unde să depunem o coroană de flori. Locul acela trebuie să fie, însă, în mintea noastră și să sedimentăm foarte bine aceste fapte, pentru a rămâne pe viitor. Ăsta este rostul unei comemorări a unei tragedii istorice, care s-a petrecut și care nu poate fi atrbuit cuiva, așa cum este atribuit nazismul, pentru că nu a fost o chestuine propusă ca scop unitar, ci așa a fost evoluția istorică”, a mai spus președintele Consiliului Județean Vaslui.