În ziua de 12 martie 2021, va debuta în România programul național ”VINEREA VERDE Stop! Azi, mașina stă pe loc!” inițiat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Se dorește astfel încurajarea populației ca, în fiecare zi de vineri, deplasarea către serviciu să se facă pe jos sau cu mijloace alternative de transport, nepoluante (mașini electrice, biciclete, trotinete electrice), scopul fiind reducerea emisiilor de carbon cauzate de traficul rutier.

”Primăria municipiului Vaslui va susține demersul și a mobilizat mai mult de jumătate din angajați în acțiune, astfel încât peste 100 dintre colegi se vor deplasa către serviciu în această zi pe jos, cu mijloace de transport în comun sau cu bicicleta”, a spus prof. Clitemnestra-Geanina TOFAN, purtător de cuvânt al Primăriei Vaslui.

Totodată, acolo unde este posibil, deplasările în interes de serviciu la obiectivele de lucrări de pe raza municipiului se vor face fără folosirea mijloacelor de transport ale instituției.

”Mediul înseamnă apă, sol, aer. Un aer curat este cea mai importantă moștenire lăsată copiilor noștri, iar contribuția fiecăruia dintre noi trebuie să înceapă acum și să fie perpetuă. Pe măsură ce vremea se va încălzi, veți vedea că tot mai mulți vasluieni vor folosi mijloace de deplasare nepoluante, pentru că cetățenii municipiului conștientizează importanța protecției mediului și a mișcării fizice pentru sănătate”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Peste 70% din emisiile de CO2 din transporturi provin doar din traficul rutier

Campani a Vinerea Verde a pornit de la o realitate care schimbă viața Planetei: amprenta de carbon din traficul rutier. Deplasarea la birou, acasă sau în vacanță face parte din viața fiecăruia dintre noi. Toată lumea se gândește la o mobilizare “în viteză” și “cu confort”, fără să ia în calcul amprenta de carbon pe care o lasă Planetei: peste 70% din emisiile de CO2 din transporturi provin doar din traficul rutier. Fiecare dintre noi amprentăm Planeta anual cu peste 7000 de kg de CO2: pe cele mai multe dintre acestea le producem doar apăsând accelerația mașinii personale. (C.D.)