Uscarea rufelor și covoarelor pe balcon, la ferestre sau în jurul blocului aduce amenzi atât pentru persoanele fizice cât și pentru persoanele juridice.

Autoritățile locale au aprobat în ședința de ieri ”normele de  bună gospodărire, păstrare a curățeniei, respectare a regulilor de igienă, precum și înfrumusețarea municipiului Vaslui”.

Una dintre norme obligă vasluienii care locuiesc la bloc să usuce rufele numai în balcoane, terase, logii. În cazul balcoanelor/logiilor/teraselor deschise uscarea se va efectua numai pe dispozitive care să nu depășească nivelul parapetului. În plus este  interzisă ”montarea de dispozitive de uscare a rufelor pe fațada blocului sau între blocuri”. Persoanele fizice care nu respectă această regulă riscă amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei, iar  persoanele juridice între 300 și 600 de lei.

Având în vedere că în municipiul Vaslui sunt sute sau chiar câteva mii de apartamente fără balcoane, rămâne de văzut dacă această regulă se va aplica.

O altă normă aprobată ieri în ședința Consiliului Local Vaslui interzice spălarea rufelor sau covoarelor și alte obiecte/bunuri pe domeniul public/privat al municipiului Vaslui și/sau să nu le expună pe împrejmuirile imobilelor sau pe dispozitive amplasate pe domeniul public”

Împrejmuirea terenurilor din zona blocurilor

Este interzisă împrejmuirea terenurilor din zona blocurilor şi ridicarea pe acestea construcţii de orice fel, decât în baza avizelor/autorizaţiilor eliberate de autoritățile/instituțiile competente.

Mai nou vasluienii trebuie să desfiinţeze împrejmuirile improvizate de pe străzi, din jurul imobilelor de locuit, să nu cultive legume și zarzavaturi în vecinătatea blocurilor, pe spaţiile verzi aferente imobilelor şi să refacă spaţiile verzi afectate.

Amenzile pentru nerespectarea acesteor prevederii sunt de la 700 la 1500 lei pentru persoane fizice și de la 1200 la 2500 lei pentru persoane juridice.

Normele mai prevăd obligații și responsabilități ce revin instituțiilor publice, operatorilor economici, asociațiilor de proprietari, persoanelor fizice și juridice pentru buna gospodărire a localității și pentru instaurarea unui climat de ordine și curățenie pe teritoriul municipiului Vaslui. Textul integral al documentului aprobat în ședința de ieri a Consiliului Local Vaslui poate fi citit aici. (C.D.)