Alegerea vicepreședinților, în ședința de ieri, a Consiliului Județean (CJ) Vaslui a stârnit  un adevărat tărăboi. Consilierii PNL și USR PLUS au fost indignați că ordinea de zi a fost suplimentată cu un punct care prevedea alegerea vicepreședinților CJ Vaslui. Luați pe nepregătite, liberalii s-au burzuluit că nu prind niciun post de vicepreședinte. Ulterior au schimbat tonul și l-au rugat  pe Dumitru Buzatu să renunțe la alegerea vicepreședinților spunând că sunt dispuși să negocieze cu PSD. Președintele CJ Vaslui nu a cedat presiunii liberalilor. Văzând că nu le merge nici cu tărăboiul, nici cu vorba dulce, consilierii PNL și USR PLUS au părăsit sala de ședințe cu coada sus, chipurile. 

La ședința extraordinară de ieri a CJ Vaslui au fost prezenți 30 dintre cei 31 de consilieri validați.

”Ca urmare a constatării cvorumului necesar desfășurării în mod legal a ședinței Consiliului Județean eu am să vă prezint, astăzi, proiectul ordinii de zi. Este vorba despre un proiect de hotărâre privind organizarea comisiilor de specialitate ale Consiliului Județean. De asemenea vă propun să suplimentăm ordinea de zi cu următorul punct: Proiect de hotărâre privind alegerea vicepreședinților Consiliului Județean Vaslui. Acest al doilea punct pe ordinea de zi, pe care vi-l propun, este legat de ceea ce am enunțat anterior pentru  convocarea ședinței, adică de buna funcționare a CJ și de rezolvarea a anumitor probleme pe care trebuie să le rezolvăm neapărat și fără de care o asemenea completare a ordinii de zi nu ar fi posibilă”, a spus președintele CJ Vaslui.

Alegerea vicepreședinților a stârnit un adevărat tărăboi

Consilierul PNL Liviu Iacob a fost primul căruia i-a sărit țandăra. Nervos fiind, vorbea în același timp cu Dumitru Buzatu și nu se mai înțelegea nimic.

”Să ne lămurim de la începutul activității noastre cum vom proceda. Președintele, ați citit legea, cred că toți, conduce ședința. Eu am disponibilitatea maximă de a da cuvântul oricărui om, cu respectarea dispozițiilor legale. Nu ați cerut cuvântul. Domnule Iacob, când cineva ridică mâna, președintele spune ”Are cuvântul domnul Liviu Iacob”. Nu ia cuvântul fiecare cum vrea. Altfel vom fi nevoiți să aducem structura de ordine și să vă eliminăm din ședință”, a amenințat președintele CJ Vaslui.

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui

Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui

În replică, Liviu Iacob a spus: ”Domnule președinte haideți să aducem structura de ordine și să vă eliminăm din ședință pe dumneavoastră”

”Oricât de nesimțit ar fi cineva, nu poate să facă asta”, a ripostat Buzatu.

Numirea vicepreședinților era o necesitate pentru că instituția se confrunta cu un vid legislativ, creat după alegerile din 27 septembrie. În plus, nu s-a comis nicio ilegalitate, când s-a suplimentat ordinea de zi. Cu toate astea, consilierii liberali au insistat.

Liberalii schimbă tonul

”Domnule președinte, nu mi se pare normal să suplimentați ordinea de zi, cu alegerea vicepreședinților. Motivarea făcută de dumneavoastră că s-ar putea să se întâmple să nu aibă cine să conducă o ședință, nu ține în contextul actual. Așa că având în vedere faptul că nu ați convocat ședința pentru alegerea președinților, fiind un punct al ordinii de zi foarte important , noi nu suntem de acord cu suplimentarea ordinii de zi. Vă rugăm să aveți în vedere chestia asta și propun o colaborare viitoare ”, a spus pe un ton mai calm Liviu Iacob.

Liviu Iacob PNL 3

Liviu Iacob PNL

Dumitru Buzatu nu cedează presiunii liberalior

”Eu am văzut ce ați încercat dumneavoastră. De asemenea fac precizarea că  nu are nimeni calitatea să facă recomandări. Să nu continuăm cu asemenea exprimări: recomandări-obligatorii. În calitate de consilier județean și de președinte al CJ am făcut această propunere și cu toată atenția pe care o acord tuturor colegilor o vom supune la vot. Dacă majoritatea se va pronunța, eu voi fi nevoit să accept voința majorității. Și o voi accepta. Putem vorbi toți odată și vă asigur că și aici va fi câștigătoare regula majorității. Dar nu cred că aceasta este o modalitate de a ne desfășura activitatea. Acord cuvântul de câte ori mi se cere. Sunt puncte de vedere care trebuiesc prezentate într-un mod ca să ne putem înțelege mai bine. Vă rog și pe dumneavoastră să acceptați regula de bază a activității”, a punctat Buzatu.

Liberalii nu au negociat cu PSD

Trebuie spus că liberalii nu au vrut nici în ruptul capului să negocieze cu PSD, ei având în Consiliul Județean 12 din cei 36 de membri. Mai mult de atât, se vehicula ideea că vor să negocieze cu celelalte partide politice pentru a obține majoritatea în CJ Vaslui. De cealaltă parte PSD a negociat cu ALDE și Pro România, iar la ora actuală are de partea sa 19 din cei 36 de membri.

Liberalii forțează o negociere cu PSD

”Cu cinci minute înainte de începerea ședinței aflăm că este o nouă propunere pe ordinea de zi. Știm foarte bine. Legea spune că materialul ședinței se publică, se pune la dispoziția noastră, cu trei zile înainte. De unde necesitatea alegerii cu prioritate a celor doi vicepreședinți? Sunt soluții pentru orice situație, inclusiv pentru situația când cei doi vicepreședinți nu ar putea fi aleși. Consilierul lipsă ar putea depune candidatura pentru funcția de vicepreședinte. Nu vă mai spun că pentru buna judecată ar trebui să mai și negociem, să ne punem la masă, să ne ascultăm unii pe alții. Noi putem să vă sprijinim. De exemplu să nu participăm la dezbaterea primului subiect, adică acela al împărțirii pe comisii”, a propus Gheorghe Veziteu.

Gheorghe Veziteu PNL

Gheorghe Veziteu PNL

Referindu-se la faptul că liberalii nu au venit la negocieri, Dumitru Buzatu a spus ironic: ”Nimeni dintre dumneavoastră nu s-a exprimat, în afară de șeful dumneavoastră Lucian Timofticiuc (proprietarul ziarului  Vremea Nouă-n.r.). El s-a exprimat. Trebuia să se exprime șeful partidului, șeful grupului politic să vină să ne spună: ”Domnule vrem să negociem sau nu vrem să negociem”. Și atunci eu aș fi acceptat argumentele dumneavoastră. Acum eu am o propunere pe care o voi supune la vot”

Liberalii au propus alegerea vicepreședinților într-o altă ședință

”Nu justifică urgența de a introduce pe ordinea de zi, acest punct. Este o obișnuință a dumneavoastră de a introduce pe ordinea de zi puncte fără să fi fost dezbătute, fără să fi fost discutate. Nu este normal ceea ce se întâmplă. Haideți să pornim pe o cale nouă și să fim onești cu noi și să încercăm să facem lucrurile la timpul lor. Dacă astăzi ne-ați convocat pentru constituirea comisiilor, discutăm comisiile, iar într-o ulterioară ședință, poate să fie peste trei zile, să ne convocați să alegem vicepreședinții”, a spus pe un ton conciliant liberalul Liviu Iacob.

”E un punct de vedere pe care trebuie să-l accept, dar nu există, spunem noi, acea dispoziție care să ne oblige să nu alegem vicepreședinții. Propunerea dumneavoastră nu este legal făcută”, a spus Buzatu.

Liberalii insistă

”Unul dintre cei doi consilieri care urmează a fi validați este propunerea PNL pentru postul de vicepreședinte. Cred că nu este corect ca să mergem în continuare cu această suplimentare pe ordinea de zi. Este o ședință extraordinară și cred că acest punct suplimentar putea fi foarte simplu inclus pe ordinea de zi. În concluzie propunerea mea este ca ordinea de zi să fie menținută cu un singur punct și vă rog să supuneți la vot acest lucru”, a spus liberalul Marius Arcăleanu.

Marius Arcăleanu PNL

Marius Arcăleanu PNL

”N-aș fi vrut să fac paradă de cunoștințele mele profesionale de profesor de logică. Dar vă mai atrag o dată atenția că cine poate și nu poate. Putea să fie și nu putea să fie (suplimentarea pe ordinea de zi-n.r.). Haideți să fim odată serioși cu lucrurile astea. Eu am făcut o propunere, păi întâi am propus eu. Am fost primul”, a replicat președintele CJ Vaslui.

Liberalii amenință că părăsesc sala

”Domnule președinte, colegul meu v-a spus că dacă nu țineți cont și de părerea noastră și dacă veți suplimenta ordinea de zi, ne vom scula și vom pleca”, a amenințat Iacob.

Atât de tare s-a speriat Dumitru Buzatu, încât a spus: ”Vom supune la vot suplimentarea de pe ordinea de zi”

În timpul votului consilierii PNL și USR PLUS au părăsit sala de ședințe. Au rămas în sală 19 consilieri (PSD, ALDE, ProRomânia) care au votat pentru alegerea vicepreședinților.

Ciprian Trifan PSD și Dan Marian, votați vicepreședinți ai CJ Vaslui

Cei 19 consielieri au intrat pe rând în cabina de vot. Ciprian Trifan a fost reales vicepreședinte cu 19 voturi, în timp ce Dan Marian a fost votat de 18 consilieri.

Tărăboi în ședința CJ Vaslui. Mărul discordiei-alegerea vicepreședinților

”Vreau să mulțumesc consilierilor județeni pentru încrederea și votul pe care mi l-au acordat pentru a face parte din executivul Consiliului Județean Vaslui. Vreau să vă asigur de toată disponibilitatea mea și sigur că voi pune în slujba locuitorilor județului Vaslui toată energia, toată priceperea, toată experiența mea. Nu în ultimul rând vreau să îi mulțumesc domnului președinte Dumitru Buzatu pentru încrederea pe care mi-a acordat-o și vreau să-l asigur de toată colaborarea astfel încât să avem un mandat încununat de succes după patru ani de muncă. Vă mulțumesc încă o dată” a spus Dan Darian.

Dan Marian, vicepreședintele CJ Vaslui

Dan Marian, vicepreședintele CJ Vaslui

”Sunt la al doilea mandat de vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, un mandat care obligă foarte mult. Părerea mea este că în primul mandat au fost foarte multe realizări. Împreună ar trebui să ridicăm ștacheta mai sus. Vom încerca să facem tot ce ne stă în puteri ca județul Vaslui să fie mai frumos, mai civilizat.  Trebuie cu toții să ne ducem plus-valoarea noastră pentru ca cetățenii să nu fi acordat votul în zadar. Vă mulțumesc ”, a spus Ciprian Trifan.

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui

Ciprian Trifan, vicepreședintele CJ Vaslui

Ședința s-a încheiat în jurul orei 17.00. (Cristian DIMA)