În ședința Consiliului Local Bârlad de vineri, 16 iulie 2021, primarul Dumitru Boroș a catalogat Consiliul de Administrație (CA) al societății LDP Reiser SA ca find o gaură neagră în bugetul local. Potrivit acestuia anual se cheltuie 1,7 milioane de lei din bugetul local numai pentru plata salariior membrilor CA.

Acesta este și motivul pentru care  municipalitatea bârlădeană a plătit circa 15.000 de lei, în 2019, pentru  realizarea unui studiu de oportunitate al cărui scop era alegerea unei forme optime de gestiune a societății Reiser.

Realizatorii studiului au conceput trei soluții:

  • preluarea administrării străzilor și trotuarelor din Bârlad în gestiune directă prin înființarea unui serviciu în cadrul Primăriei Bârlad
  • alegerea unei societăți care va prelua administrarea străzilor și trotuarelor din municipiul Bârlad
  • prelungirea contractului de administrare cu Reiser (contract care expiră pe 13 august 2021)

Cea de-a treia soluție nu mai poate fi aplicată deoarece ”În ianuarie 2020 a apărut o lege  care interzice prelungirea contractului de delegare a administrării”, a afirmat, în cadrul ședinței, Carmen Dima, consilier local.

Imposibilitatea prelungirii acestui contract a atras  nemulțumirile salariaților societății Reiser. Speriați că-și vor pierde pâinea, oamenii au fost prezenți, vineri, în sala unde s-a ținut ședința Consiliului Local Bârlad, adică la Cinematograful Victoria Bârlad

Trebuie spus că actualul director al societății Reiser este Daniel Buzamăt. El a asigurat interimatul în perioada noiembrie 2020 –11 ianuarie 2021, iar din 12 ianuarie 2021 este directorul societății, post pe care și l-a adjudecat prin concurs. Sub conducerea sa, Reiser a fost eficientizată, iar acum este pe plus.

”Corectitudinea” primarului Boroș

Revenind la ședința de vineri, primarul Boroș a afirmat că Președintele Consiliului de Administrație încasează în fiecare lună 5.181 lei, iar membrii  Consiliul de Administrație peste 3300 lei, atenție, pentru circa o oră de lucru.

”Domnilor muncitori de la Reiser, cel care vine în Consiliul de Administrație o oră sau 30 de minute, sau poate o oră și zece minute, o dată pe lună, ia cât luați dumneavoastră care munciți (o lună -n.r.) cu asfaltul”, a spus primarul.

Boroș a mai spus, printre altele, că cei de la conducerea societății și-au luat concedii medicale fictive, însă nu a precizat că este vorba de vechea conducere a societății Reiser, creând astfel confuzie în rândul muncitorilor prezenți.

Revoltat de ”corectitudinea” primarului, directorul Reiser a luat imediat atitudine:

Daniel Buzamăt, directorul SC Reiser SA Bârlad

Daniel Buzamăt, directorul SC LDP Reiser SA Bârlad

”Domnul primar trăiește din amintiri. Cum se poate să insinueze și să instige muncitorii împotriva conducerii societății. Dumneavoastră veniți cu fapte care s-au întâmplat în anii din urmă. Noi am făcut o reorganizare a societății, în care am scăzut salariile muncitorilor, inclusiv salariul meu de director,  sporurile, personalul TESA l-am redus cu 25%.  Veniți dumneavoastră și-mi reproșați mie de Consiliul de Administrație. Cum vorbiți dumneavoastră de Consiliul de Administrație, domnule primar? A cui e sarcina să stabilească indemnizațiile celor din Consiliul de Administrație? De ce nu ați tăiat 25% din indemnizații, domnilor consilieri? Am tăiat salariile muncitorilor, iar dumneavoastră care aveați atribuțiunea de a tăia salariile membrilor Consiliului de Administrație, nu ați făcut-o, domnule primar.(…) Nu-mi reproșați mie salariile Consiliului de Administrație”, a spus pe un ton aspru directorul Daniel Buzamăt.

Precizăm că și Daniel Buzamăt deține o funcție în Consiliul de Administrație al SC Reiser SA Bârlad, însă nu este plătit pentru asta.

În timpul ședinței muncitorii societății și-au exprimat îngrijorarea pentru locul de muncă.

”Avem peste 50 de ani, nu ne mai angajează nimeni”, a spus unul dintre ei.

Primarul nu le-a garantat muncitorilor că vor avea de lucru după data de 13 august 2021, dar le-a spus că Reiser nu se desființează.

Așadar, începând din 13 august 2021, Reiser SA va pierde dreptul de administrare a străzilor și trotuarelor din Bârlad. Rămâne de văzut  cine va ”prinde” noul contract și dacă serviciile prestate vor fi mai ieftine și de calitate. (Cristian DIMA)