Ministrul Sănătății Nelu Tătaru este somat să deschidă spitalele desemnate suport Covid-19 și să nu mai blocheze accesul bolnavilor la tratament medical.
Instituția Avocatul Poporului îi amintește lui Nelu Tătaru, printr-o adresă, trimisă vineri, 29 mai, că starea de urgență a încetat și nu se mai justifică îngrădirea accesului pacienților în spitalele desemnate suport Covid-19. În caz contrar se încalcă dreptul la viață și la integritate fizică și psihică precum și dreptul la ocrotirea sănătății.
Iată adresă trimisă către ministrul Sănătății Nelu Tătaru:
”Institutia Avocatului Poporului s-a sesizat din oficiul privind posibila încalcare a prevederilor art. 22 din Constitutie – dreptul la viața și la integritate fizică și psihică și a art. 34 – dreptul la ocrotirea sănătății, întrucat, odată cu declanșarea pandemiei de Covid-19, accesul în spitale al pacientilor cu boli cornice a fost restrâns.
Pe de altă parte, într-o scrisoare deschisă, adresată Ministerului Sănătății și Primariei București, reprezenții bolnavilor cronici atrag atentia că această categorie de pacienți are nevoie de continuarea terapiilor și monitorizare permanentă, conform protocoalelor terapeutice și că, în ultimele luni, această nevoie a fost îngradită.
În plus Ordinul ministrului sănătătii nr. 753 din 7 mai 2020 pentru modificarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus Covid-19, a Listei spitalelor care asigură asistența medicală pacientilor testati pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a si a Listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2 este fundamentat pe prevederile Decretului nr.240/2020 privind prelungirea stării de urgență pe teritoriul Romaniei; prevederile art. 16 alin. (1) lit. a) si b) si ale art. 25 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificarile și completările ulterioare.
Astfel, măsurile instituite prin Ordinul 753/2020 nu sunt legale, în condițiile în care starea de urgență a încetat.
În aceste condiții, considerăm ca nu se mai justifică îngrădirea accesului pacienților în spitalele desemnate suport Covid-19, întrucât exista mai multi pacienți cu boli cronice grave pentru care urgența este imperioasă, pacienți care necesită proceduri medicale complexe, care nu se pot realiza decat in spital.
Față de situatia prezentată, în baza art. 59 alin. (2) din Constituția Romaniei, coroborat cu art. 4 si art. 25 din Legea nr. 35/1997 privind organizarea și funcționarea institutiei Avocatului Poporului, republicată, vă rugăm să ne comunicați măsurile dispuse pentru a permite reluarea activitații acestor spitale, deoarece starea de urgență nu mai subzistă”. (N.D.)