Municipalitatea vasluiană are în derulare 13 proiecte europene, a căror valoare este de 196 de milioane de lei. Proiectele sunt în diferite stadii. Unele sunt deja în lucru, altele sunt scose la licitație.

Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, a anunțat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă că, săptămâna trecută, au inceput lucrările în zona Industrială, pe strada Octav Băncilă, acolo unde se construiesc case sociale. Municipalitatea Vasluiană investește nu mai puțin de  3,88 de milioane de lei, fonduri primite prin proiectul ”Îmbunătățirea regenerării fizice și socio – economice a comunității din zona marginalizată – Case Sociale str. Octav Băncilă”.

Recent s-au primit avizele, de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui, pentru două lucrări importante care vor fi scoase imediat la licitație. Este vorba de  ”Extinderea infrastructurii pentru educație antepreșcolară din municipiul Vaslui – construcția și dotarea unei creșe noi în municipiul Vaslui”, proiect cu o valoare totală de 5,98 milioane de lei și proiectul ”Extinderea infrastructurii pentru educație preșcolară din municipiul Vaslui – construcția și dotarea unei grădinițe pentru copii în municipiul Vaslui (str. Ștefan cel Mare)”, în valoare totală de peste 5,01 milioane de lei.

”Sunt fonduri europene, nu încape nicio îndoială că vor fi finanțate și vor fi duse la bun sfârșit”

S-a rezolvat și contestația la Curtea de Apel Iași care fusese depusă pentru proiectul de extindere a rutelor, traseelor și stațiilor pentru transportul public de călători. Autoritățile locale au semnat deja contractul în valoare de peste 108 milioane de lei.

În perioadă următoare se va reabilita și moderniza, cu peste 21 de milioane de lei, Liceul ”Ion Mincu” Vaslui și sunt în deschidere alte două proiecte. Cel pentru realizarea depoului pentru transportul public, în valoare de circa  21,17 milioane de lei și cel prin care se va realiza reconversia unui teren degradat, din zona Copou, în zona verde si de agrement, cu 14 milioane de lei.

”Avem 13 programe europene implementate cu  o valoare totală de 196 de milioane de lei. Sunt fonduri europene, nu încape nicio îndoială că vor fi finanțate și vor fi duse la bun sfârșit”, a spus primarul Vasile Pavăl.

A fost eficientizat și extins, cu 21,3 milioane de lei, sistemul de iluminat public din municipiul  Vaslui.

Iluminatul public din municipiul Vaslui are 96 de puncte de aprindere în posturile de transformare ale orașului.

”Am  extras 60 dintre aceste puncte de aprindere, în exterior, astfel încât să nu mai fim nevoiți să deschidem postul de tranformare numai cu acordul Eon-ului pentru anumite intervenții. Am montat 60 de programatoare automate astronomice, care reglează lumina artificială în funcție de lumina naturală. Eu cred că am realizat un lucru excepțional pentru că de fiecare dată când trebuia să intervii, trabuia să rogi Eon-ul, să meargă cu echipa, să-ți deschidă postul să intri. Asta ducea la o întârziere de ore, dacă nu chiar zile. Nu avea echipă astăzi, avea mâine. Îmi spuneau colegii că s-a realizat o economie,  pentru că  reglându-se aprinderea după oră, nu mai rămâne lumina aprinsă la ora opt-nouă dimineața. Veți mai vedea  becuri aprinse pe stradă doar dacă e o intervenție undeva”, a declarat, primarul Vasile Pavăl, în în timpul conferinței.

Referindu-se la faptul că în ultimele două săptămâni au fost foarte multe  întreruperi la sistemul de alimentare cu energie electrică,  primarul a spus: ” Se datorează faptului că Eon-ul, în sistemul de distribuție, a avut niște probleme foarte mari. Sperăm că le-a depășit. Am avut discuții cu ei, le-am aprobat anumite investiții pe care să le facă cât mai rapid, astfel încât să evite aceste neplăceri. Sper ca în perioada următoare să nu mai fie probleme în această direcție”

Teren de sport și bazin de înot

Municipalitatea vasluiană implementează și două proiecte educaționale și de consiliere pentru prevenirea abandonului școlar. Unul este în derulare, iar al doilea este în evaluare. Ambele proiecte sunt pentru Școala Generală nr. 1 Vaslui.

Autoritățile locale au în trecut în  planul de dezvoltare, amenajarea unui teren de sport ( pe strada Hușului ) și a unui bazin de înot (în zona ștrandului municipal). Ambele lucrări vor începe curând. Amplasamentul pentru terenul de sport a fost predat, joi, constructorului, iar  amplasamentul pentru bazinul de înot este în faza pregătire și predare. (Gabriela M.)