Autoritățile locale din Oltenești au finalizat toate investițiile finanțate în cadrul primului Program Național de Dezvoltare Locală (PNDL), iar cele finanțate prin PNDL 2 sunt aproape gata. S-au extins școlile, se construiește o grădiniță, s-a făcut rețea de apă și în satele Vinețești și Curteni și s-au construit trei poduri peste cele două râuri care trec prin comună. În planul de dezvoltare locală sunt incluse modernizarea rețelei locale de drumuri și aducțiunea de gaz.

”Lucrările derulate prin PNDL 1 s-au terminat toate. Am avut de realizat extindere de școli, s-au făcut și recepțiile, ne-am luat de o grijă, le-am dat de-o parte. S-au făcut grupuri sanitare și corespund din toate punctele de vedere. Așteptăm elevii la toamnă să înceapă școala. Sunt condiții ca la oraș. Acum suntem în stadiul de finalizare a lucrărilor prin PNDL 2. Sunt finalizate în proporție de 80-85%. Este un lucru mulțumitor pentru că le finalizăm în mai puțin de un an de zile ”, a spus Constantin Galeru, primarul comunei Oltenești.

Rețeaua de apă, din satele Vinețești și Curteni, aproape finalizată

Aducțiunea de apă în satele Vinețești și Curteni, finanțată în cadrul PNDL 2 cu 8,7milioane de lei, este aproape finalizată. În cele două localități s-au forat  cinci puturi la mare adâncime (circa 160 de metri fiecare puț).

”Investițiile prin PNDL 2 sunt de amploare. Sperăm ca în două săptămâni, mă refer la aducțiunea de apă pe satele Curteni și Vinețești, să îi dăm drumul. Oamenii vor avea apă la poartă. Ei trebuie doar să se racordeze. Cred că într-o lună maxim, dăm drumul la apă pe ambele sate. Suntem la faza de curățire a puțurilor, de luare a analizei, după care putem da drumul la apă”, a mai spus primarul.

După finalizarea acestei investiții, vor beneficia de apă 100 de familii din satul Curteni și 200 de familii din satul Vinețești.

” În comuna Oltenești există rețea de apă, în localitățile Târzii și Oltenești. Am început-o prin 2008 și am finalizat-o prin 2017. Fără apă curentă mai rămâne doar un satul Zgura. Este un sat format din trei cătune, cu 25 de familii, în pădure, undeva la șapte kilometri de centrul comunei. Acolo e mai greu să facem un proiect. Deocamdată îi putem ajuta cu un drum bun, să se poată intra mașinile. Chiar dacă sunt  puțini nu-i neglijăm. De pildă, nefiind școală acolo, am cumpărat un container modular modern pentru ca cei  șase-șapte copii de acolo să aibă unde să învețe. Au un învățător și condițiile sunt bune pentru desfășurarea activității școlare. Așadar, cu excepția satului Zgura, toate satele au apă”, a subliniat primarul.

Trei poduri necesare pentru fermieri

Autoritățile locale au construit, cu circa 3,2 milioane de lei, trei poduri peste râurile Crasna și Lohan pentru ca agricultorii să ajungă cu utilajele la terenurile agricole. Podul  de la Târzii este format dintr-o singură tubulatură. Are balustrade pe stânga și pe dreapta, un strat de beton peste care se toarnă un strat de asfalt. Podul de pe Râul Crasna este format din trei tubulaturi. Este un pod mai mare, cu  o lățime de 12 metri și o lungime de 24 de metri. Al treilea pod este ridicat tot pe râul Crasna la o distanță de trei kilometri, în partea cealaltă a satului.

Podul peste râul Crasna

”Podurile sunt aproape gata, sunt circulabile. Mai avem cam 10% de făcut. Avem de pus niște balustrade și asfaltul” a precizat edilul.

Lucrările la Grădinița Vinețești merg mai greu

La Vinețești se construiește o grădiniță modernă  cu etaj, cu dormitoare, locuri de joacă, atât în interior cât și în exterior, două săli de clasă mari , una pentru grupa mare, una pentru grupa mică, sală de mese și grupuri sanitare.

”Greu mai merge cu o grădiniță. La construcțiile civile se știe. Forța de muncă este puțină și merge mai greu, dar și am discutat cu constructorul, până pe 1 septembrie să forțăm nota, dacă nu maximum pe 1 octombrie să o dăm în folosință”, susține primarul Constantin Galeru

Grădinița Vinețești, comuna Oltenești

Modernizarea rețelei locale de drumuri constituie o prioritate pentru administrația locală. Sunt prevăzute lucrări de asfaltare  în toate satele.

”Ni s-a aprobat, prin ordin de ministru, asfaltarea a 3,5 kilometri. Pregătim documentele pentru  a scoate lucrarea la licitație. Poate în luna august va începe această lucrare. De asemeni avem și prin PNDL 2 un  proiect pentru care așteptăm să primim cofinanțare. Este  vorba de 3,5  kilometri pe toate satele. Pe fiecare sat vom asfalta, cu cinci milioane de lei, cam câte un kilometru Am mai depus, la începutul lui iunie, un proiect. Acum așteptăm să intre în comisia tehnică, după care urmează aprobarea, licitația și executarea. Este vorba de drumul Tîrzii-Pîhna, pentru că acolo e o problemă mare. Cum s-ar spune kilometrajul ne dă peste cap pentru  sunt cei mai mulți kilometri. Valoarea acestui proiect este de cinci milioane de lei”, a mai spus primarul.

Una dintre cele mai mari provocări, pentru administrația locală, este aducțiunea de gaz.

”Mai avem multe de făcut. Avem de realizat rețeaua de gaz metan. Sunt câțiva kilometri buni de rețea, undeva la vreo 36 de kilometri, valoarea lucrării fiind de 28 de milioane de lei. Ne vom racorda la magistrala care trece prin dreptul comunei noastre. S-a depus studiul de fezabilitate, a fost verificat, este bun, așteptăm să primim aprobarea, apoi vom face proiectul tehnic. Dar cu siguranță vom trece la proiectul tehnic pentru că studiul de fezabilitate este făcut foarte bine, cu inteters și s-a lucrat foarte mult timp la dânsul pentru ca să nu fim întorși din drum”,  afirmă Constantin Galeru.

Conducerea Primăriei Oltenești a inclus în planul de dezvoltare locală reabilitarea dispensarului medical din localitatea Oltenești, construirea unei săli de sport în satul Târzii și construirea unui cămin cultural în satul Vinețești. (N.D.)