În perioada iulie-decembrie 2021, în comuna Fălciu, se află în derulare sau în curs de implementare proiecte în valoare de 78.219.798 lei. Se modernizează străzile, se reabilitează școlile, se modernizează și se extinde structura de agrement, se înființează centre sociale, se modernizează și se extind centrele de permanență și dispensarul uman și se investește în alimentarea cu apă potabilă a satelor Copăceana și Odaia Bogdana.
Administrația locală, condusă de primarul Neculai Moraru, a valorificat la timp oportunitățile de finanțare, accesând fonduri europene și naționale pentru adaptarea comunei Fălciu la cerințele prezentului.
Modernizarea infrastructurii educaționale se numără printre principalele direcții de dezvoltare ale comunei, în acest sens fiind în derulare două proiecte cu fonduri naționale și unul cu fonduri europene. Astfel, pentru creșterea capacității de școlarizare a copiilor din învățământul gimnazial se reabilitează și se modernizează, cu 3,1 milioane de lei, școlile din Copăceana și Rânzești.
Pentru susținerea procesului de aliniere a învațamântului preuniversitar profesional și tehnic la standardele educaționale europene, la Liceul Tehnologic ”Dimitrie Cantemir” Fălciu, se construiește, cu 5,1 milioane de lei, un corp nou, care va permite dezvoltarea unui spațiu educațional cu cinci săli de clasă, trei laboratoare, cabinet medical, spații administrative, o bibliotecă și spații auxiliare.
”În prezent actul educațional, în cadrul liceului, se desfasoară în două schimburi din cauza insuficienței spațiilor de studiu”, a precizat Neculai Moraru, primarul comunei Fălciu.
Autoritățile locale sunt preocupate de accesul populației la serviciile medicale și la activitățile de recreere și sportive
Accesul populației la serviciile medicale este prioritatea zero pentru administrația locală. Nu mai puțin de 4,27 de milioane de lei se investesc în reabilitarea, modernizarea, extinderea și dotarea dispensarului uman și centrului medical de permanență. A fost nevoie de această investiție deoarece clădirea, în care funcționează dipsensarul, datează din anii 1950-1960 și nu corespunde cerințelor actuale de funcționalitate eficientă.
Investițiile nu se opresc aici. Autoritățile locale au atras fonduri europene de 4,06 milioane de lei pentru reabilitarea, modernizarea și extinderea unei clădiri și transformarea acesteia în centre sociale pentru persoane vârstnice, cuprinzând un centru social de îngrijire la domiciliu sau centru social de zi.
Cu 1,01 milioane de ei, fonduri europene, se înființează un centru multifuncțional de incluziune socială cu scopul de a combate sărăcia și discriminarea, în comunitatea marginalizată din comuna Fălciu, prin oferirea de servicii integrate pentru 250 de persoane expuse sărăciei și excluziunii sociale.
Modernizarea infrastructurii de agrement este o altă direcție de dezvoltare a comunei deoarece activitățile de recreere și sportive lipsesc din viața cotidiană a locuitorilor. Autoritățile locale au atras fonduri europene de peste 1,1 milioane de lei pentru modernizarea și extinderea terenului de fotbal existent.
„Vor fi reabilitate treptele pe care sunt așezate băncile, va fi construit un trotuar perimetral și va fi montată o copertină. Vor fi vestiare pentru jucători, dușuri. Totodată se va construi de la zero un teren multifuncțional din gazon sintetic în suprafață de 924 metri pătrați, prevăzut cu gradene pe structură metalică pentru 200 de spectatori. Vor fi două module cu o capacitate de 100 scaune fiecare. Terenul va fi împrejmuit și va fi prevăzut cu sistem de iluminat ”, a precizat primarul.
Investiții masive pentru modernizarea drumurilor din comuna Fălciu
Modernizarea rețelei locale de drumuri este deosebit de imnportantă pentru o comună formată din șase sate (Fălciu, Bogdănești, Bozia, Copăceana, Odaia Bogdana și Rânzești) aflate la distanță mare între ele. În prezent sunt în curs de finalizare trei proiecte (două cu fonduri naționale și unul cu fonduri europene) în valoare totală de peste 16,32 milioane de lei. Se lucrează pe străzile principale și secundare din satele Rânzești și Fălciu. După finalizarea acestor proiecte comuna Fălciu va fi asfaltată în proporție de peste 95%. Pentru a se ajunge la o asemenea performanță, autoritățile locale au investit și bani din bugetul local pentru asfaltare. Cea mai recentă investiție a fost finalizată la începutul acestui an. Este vorba de amenjarea stratului de bază a Drumului Comunal 44, Fălciu-Copăceana, pentru care autoritățile locale au investit nu mai puțin de 2,46 milioane de lei din bugetul local.
Extinderea rețelelor de apă și canalizare reprezintă o adevărată provocare pentru autoritățile locale
Autoritățile locale vor să alimenteze cu apă potabilă satele Copăceana și Odaia Bogdana. Investiția, în valoare de 22 de milioane de lei, este în curs de implementare.
„Noi avem apă în toată comuna, în afară de două sate, Odaia Bogdana și Copăceana. Pentru extindere de apă și canalizare la Falciu și la Copaceana și la Bogdana avem un proiect depus în Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM), dar fiindcă sunt 22 de UAT-uri, cu tot cu municipii și orașe, incluse în acest proiect, realizarea investiției este greoaie. Sunt aproape șase ani de când ne chinuim. Este foarte greu să lucrezi în stilul ăsta. Eu i-am spus președintelui consiliului județean despre această situație și el a spus că se face, ca se drege și am ajuns în stadiul ăsta. Extinderea la canalizare nu am făcut-o, extinderea la rețeaua cu apă, nu am facut-o și stăm de 5-6 ani de zile.
Necazul este că nici pe altă măsură nu mai putem depune un proiect similar deoarece suntem incluși în POIM. Dacă mă duc la alt program să depun, îmi zice că e finantare dublă și nu mă primește. Nu mai pot să renunț la POIM, aici este necazul. Am avut o discuție mai aspră cu președintele consiliului județean și i-am zis: ”Lăsați-mă să plec din POIM, lăsați-mă să mă duc !”. Se puteau accesa fonduri prin AFIR (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale –n.r.). Au rămas bani necheltuiți pe AFIR pentru canalizări și pe aducțiune cu apă. Nu am putut accesa fondurile pentru faptul că eram pe POIM. Doamna primar de la Zorleni a rezolvat cu canalizarea pentru că Zorleni nu era pe POIM”, a conchis primarul Neculai Moraru.
Administrația locală mai are în plan amenjarea unei piețe agroalimentare. Costurile pentru realizarea acestui obiectiv ajung la 1,5 milioane de lei. (Cristian DIMA)