Investiții uriașe la Vaslui. Autoritățile locale au atras fonduri europene de peste 50.000.000 de euro pentru dezvoltarea municipiului. Totodată, sunt în derulare foarte multe lucrări cu finanțare locală.
Modernizarea municipiului Vaslui este în grafic. În timpul crizei sanitare, municipalitatea vasluiană n-a oprit șantierele și nu a făcut nicio prorogare de termene pentru documentele care trebuiau depuse la Ministerul Dezvoltării și la Ministerul Fondurilor Europene.
”N-am oprit motoarele pentru activitatea din municipiu. N-am oprit șantierele și am continuat întreținerea și construirea obiectivelor pe care le avem. Ordonanțele militare și instrucțiunile Ministerului Dezvoltării și Ministerului Fondurilor Europene, pentru anumite etape, au fost cu prorogare de termene pentru documentele care trebuiau depuse, pentru procedurile care trebuiesc executate, dar n-am făcut nicio prorogare. La ora când discutăm am toate contractele de finanțare semnate cu Ministerul Dezvoltării, iar proiectele se află în diferite stadii”, a spus Vasile Pavăl, primarul Municipiului Vaslui.
Cu aproximativ 30 de milioane de euro se vor construi case sociale, o creșă, o grădiniță, ateliere școlare la Liceul ”Ion Mincu” și un depou. Totodată se va extinde Parcul Copou și sistemul de iluminat.
Vasluiul, pol de dezvoltare pentru zonele din jur
Primarul Vasile Pavăl a afirmat că se dorește ca Vasluiul să devină pol de dezvoltare pentru zonele din jur. În acest sens, autoritățile locale au planificat refacerea și reașezarea strategiei municipiului Vaslui pentru perioada 2020-2030.
”Avem un proiect de mobilitate urbană și înseamnă un proiect de modernizare a instituțiilor. Sunt trei direcții, toate în acest proiect cu finanțare europeană și cu grad de importanță deosebit. Am scris caietul de sarcini și pe parcurs ne vom consulta cu populația, cu instituțiile pentru că această planificare va arăta direcțiile și proiectele principale pentru următorii zece ani. Niciun proiect nu va trece, dacă nu va fi cuprins în această strategie. Niciun proiect nu va căpăta altă finanțare, dacă nu va fi în această strategie. Sigur că ”mobilitatea” este un proiect care va trebui să fie analizat cu toată responsabilitatea. Se dorește ca Vasluiul să devină pol de dezvoltare pentru zonele din jur. Avem proiecte care în total însumează aproximativ 50.000.000 de euro”, a precizat edilul.
Lucrări cu finanțare locală
”Avem câteva obiective foarte importante de realizat. Mă refer la Bazar. Nu sunt mulțumit de ritmul de lucru al constructorului, dar este în termenul de contract. Nu am ce să fac în mod deosebit. Avem comandamente săpămânale, eu sper să se respecte termenii contractului care prevăd punerea în funcțiune anul viitor. Îmi doream ca în această toamnă, să fie gata o hală sau două, să îmi pot derula activitatea. Nu știu dacă va fi posibil pentru că trebuie să fie legat la utilități, sunt platforme multe. Este un obiectiv foarte important căruia ii acordăm atenția cuvenită. Avem de asemenea de realizat centrala din Cuza Vodă. Venim din urmă cu proiectele mari. Infrastructură pe strada Dimitrie Cantemir și tot ce înseamnă partea de nord. Acolo s-a definitivat apa, gazul și energia electrică”, a subliniat primarul Vasluiului.
La Brodoc lucrările sunt în grafic. S-a tras gazul și urmează lucrările de infrastrucură rutieră.
”Vin de asemenea cu un proiect așteptat de foarte multă lume din Vaslui, cel de la fosta unitate militară. Am discutat acum două zile cu proiectantul cu privire la funcționalitățile zonei respective: cămin de bătrâni, cantină socială, adăpost pentru oamenii străzii, tot ce înseamnă activități sociale ce țin de competența primăriei își găsesc și își vor găsi locul acolo. Avem de asemenea în zona Valentin Silvestru, pe zona unde a fost terminată apa se lucrează la infrastructura stradală, carosabil, trotuare și apă pluvială. Nu pot să nu amintesc reparația capitală a Școlii generale numărul 10, semaforizarea intersecției dintre străzile loanesei Adrian cu Ștefan cel Mare și Bazinul de Înot. Avem pe lista de sinteză terenul de sport de pe strada Hușului, locuințele de serviciu din Zona Industrială și nu în ultimul rând suntem în analiză cu variantele de ocolire a municipiului Vaslui”, a mai spus Vasile Pavăl.
Programul de dezvoltare a alimentării cu apă
Primarul municipiului Vaslui s-a arătat nemulțumit de felul în care se derulează Programul de dezvoltare a alimentării cu apă.
”Contractual nu avem nicio putere deoarece contractul este cu Aquavas, iar constructorul lucrează cum lucrează. Ritmul este foarte scăzut. Ne-au creat enorm de multe probleme. Mi-am luat, în diferite ocazii, rolul de mediator. Adevărul e că au deschis fronturi de lucru aproape peste tot. Se lucrează la Moara Grecilor, unde mai au de definitivat, pe strada Cantemir, la Delea, au lucrat în Brodoc, au început în Rediu. Au început în zona Gării și acum au venit să înceapă pe Traian”
Pe Traian, strada cea mai aglomerată din oraș, lucrările ar fi durat mai mult de trei luni, dacă autoritățile locale nu ar fi fost pe fază.
”Le-am spus foarte clar să nu înceapă pe strada Traian până nu au țeava la căpătâi, până nu au toate materialele și personalul. Este o lucrare care se desfășoară de la Găzărie, pe o țeavă de apă, deci fără canalizare. Ne-au transmis un grafic de lucrări de trei luni de zile. Eu am stat, am gândit: <Cred că nu-i adevărat>. Imaginați-vă, să accept acest grafic și trei luni de zile să se lucreze pe Traian. Să blochez iunie, iulie și august și prin septembrie sau octombrie, că de obicei nimic nu se respectă, să stau cu Traian-ul cu o țeavă și cu cea mai mare aglomerație. I-am transmis directorului să găsească o altă variantă. Nu le permit să lucreze trei luni”. ( G.M.)