Deși s-a semnat, în 2016, un proiect care prevede extinderea cu fonduri europene a Liceului  Tehnologic  Vladia din comuna Dragomirești, proiectul este departe de a fi realizat. De fapt,  lucrările nici n-au început, iar cei peste 200 de elevi învață și acum în spații improvizate.

Autoritățile locale au semnat în 2016 un proiect care prevede execuția de lucrări de extindere a Liceului  Tehnologic  Vladia din comuna Dragomireşti cu fonduri europene de 500.000 de euro, UAT Dragomirești  având obligația să contribuie cu încă 100.000 de euro.  

Proiectul prevede desfiinţarea  biroului de contabilitate de la parter şi spaţiului de depozitare de la etaj pentru a putea face legătura cu noul corp propus la nivelul parterului și etajului, prin intermediul holurilor şi a unor goluri în perete. A doua legătură între corpurile construcţiei  urmând a se realiza la nivelul  parterului  și etajului  în dreptul  casei de scara prin perete.

În cadrul extinderii, s-a propus rezolvarea problemelor principale, mai precis:

  • sporirea capacitaţii de şcolarizare a liceului prin crearea a patru săli de clasă;
  • crearea unui laborator tehnologic  şi a unui spaţiu destinat mutării laboratorului de informatică din corpul existent, eliberând astfel o clasă din corpul vechi, care va spori suplimentar capacitatea de şcolarizare;
  • crearea unei săli multifuncţionale absolut necesare programului educaţional;

Vor fi realizate, în cadrul extinderii, şi funcţiunile anexe ale clădirii: grupuri sanitare, depozitări, spaţiu ECS.

Liceul va avea un Corp Centrala Termică

Construcţia propusă cu funcţiunea de centrală termică va avea structura din pereţi din beton armat și zidărie confinată din blocuri ceramice 25 cm grosime cu stâlpişori din beton armat. Pereţii se vor termoizola la exterior cu 15 cm termoizolaţie vata bazaltica si polistiren extrudat – 10 cm, iar placa de beton armat peste sol cu 10 cm termoizolaţie polistiren extrudat. Va avea acoperiş  şarpantă din panouri sandwich cu vata minerala bazaltica 15 cm grosime, iar tâmplăria va fi din PVC culoare gri.

Avizul ISU, obținut după cinci ani

Imediat după semnarea contractului, lucrarea a fost scoasă la licitație, dar firma de construcții care a câștigat licitația nu a reușit să facă mai nimic pentru că nu exista avizul Inspectoratului  pentru Situații de Urgență ( ISU) Vaslui. Avizul ISU a fost obținut, atenție, în septembrie 2021, adică după cinci ani.  Între timp materialele de construcții și manopera s-au scumpit, iar partea de cofinanțare a Primăriei Dragomirești a crescut de șase ori, de la 100.000 euro, la 600.000 de euro.

„Pentru a obține avizul ISU a trebuit să prevedem în proiect un puț forat, un grup electrogen, un bazin de acumulare a apei și altele. În plus s-au scumpit materialele de construcții și manopera. Toate astea au dus partea noastră de cofinanțare de la 100.000 de euro, la 600.000 de euro”, a spus Dănuț Iacob, primarul comunei Dragomirești.

Din bugetul aflat la dispoziția Consiliului Local Dragomirești nu se poate aloca această sumă pentru că nu există, iar extinderea liceului este în impas.

În speranța că va primi sprijin financiar, primarul a informat Consiliul Județean (CJ) Vaslui, Instituția Prefectului Vaslui, Guvernul României și pe mai mulți parlamentari din Județul Vaslui.

„Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este septembrie 2023. Dacă nu vom fi sprijiniți, vom găsi alte soluții. Vom trece proiectul de la AFIR la POR. Vom face tot posibilul ca în Liceul Tehnologic Vladia procesul de învățământ să se desfășoare în condiții decente”, a conchis primarul.  (Cristian DIMA)