Grație Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL) 2, comuna Stănilești s-a îmbogățit cu încă 5,7 km de drumuri locale asfaltate. Este vorba despre modernizarea a zece străzi, din care șase se află în localitatea Stănilești, alte trei străzi modernizate sunt în localitatea Pogănești, iar o stradă a fost modernizată în localitatea Gura Văii.
”Este o mândrie pentru noi, fiindcă PNDL este programul care a produs cele mai mari beneficii în procesul de modernizare atât al ruralului, cât și al urbanului. Ce ar fi însemnat lipsa acestui program? Un dezastru, pentru că prin POR nu a existat nici o linie de finanțare pentru modernizarea infrastructurii rutiere pentru localitățile noastre. Sunt nedumerit, într-un fel, fiindcă în acest moment nu există niciun fel de perspectivă în ceea ce privește continuarea acestor programe pentru modernizarea comunităților rurale. Mai avem nevoie de finanțări pentru încă 20 de ani pentru continuarea modernizării zonei rurale”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui.
La rândul său, vicepreședintele CJ, Ciprian Trifan, a precizat că în ultimii doi ani, grație PNDL, în județul Vaslui au fost aprobate pentru finanțare și implementare 256 de proiecte, din care 63 sunt pentru modernizarea infrastructurii rutiere.
Investiția, în valoare de 5,4 milioane de lei, a fost realizată de Viacons Rutier Huși.
”PNDL a fost un program necesar nu numai pentru comunitățile rurale sau urbane, ci și pentru noi, societățile. Am ajuns în momentul de față să avem un număr de 400 de angajați, ceea ce înseamnă enorm, oameni care au beneficiat de avantajele societății, respectiv ale acestui program PNDL. Noi când predăm o lucrare, avem sentimentul bucuriei, dar și sentimente de regret. De bucurie că am reușit să aducem modernismul pentru o comunitate, regretul că am mai terminat o lucrare. Încet-încet, terminăm și altele anul acesta. Sperăm să existe o inițiativă guvernamentală, pentru a fi protejați și noi ca societate, în sensul că vor fi găsite linii de finanțare pentru noi proiecte de infrastructură”, a precizat Ioan Ciomaga, managerul Viacons Rutier Huși.
Petronela Bunescu, șef birou licitații în cadrul societății hușene, a spus că pe lângă asfaltarea celor zece străzi, au fost realizate și rigole pentru revărsarea apelor.
”Sunt drumuri realizate la standarde europene, cu marcaje, șanțuri betonate, semne de circulație, care îi fac pe oamenii din aceste sate să simtă că au scăpat de noroaie”, spune ing. Bunescu. (C.D.)