Modernizarea comunei Berezeni nu s-a oprit în timpul crizei sanitare, iar în prezent se muncește la investițiile derulate prin Programele Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL) 1 și 2, precum și la cele cu finanțare europeană.
Administrația publică din Berezeni, condusă de primarul Toader DIMA, derulează investiții de peste 33 de milioane de lei pentru devoltarea comunei. Una dintre cele mai importante investiții este suplimentarea sursei de apă prin captări alternative pentru alimentarea cu apă, în valoare de peste 2,96 milioane de lei.
”Este unul dintre cei mai buni ani, din punct de vedere al investițiilor în comuna Berezeni, atât prin PNDL1 cât și prin PNDL 2. Deja am început în forță, cum s-ar spune, să dăm drumul la toate investițiile care sunt de realizat, în această perioadă, prin PNDL 1 și PNDL 2. Până la sfârșitul anului 2020 se finalizează PNDL 1. Un proiect pe care l-am terminat este suplimentarea sursei de apă la nivelul comunei Berezeni. Înainte aduceam apa de la Fălciu, acum avem sursa noastră de apă. Avem stație de clorinare și pompare. Este o stație modernă de ultimă generație cu aparatură sofisticată. Avem aproape o lună de zile de când populația primește apă. Acum este în probe apa de la rețeaua comunală. Era nevoie să finalizăm acest proiect pentru că este o zonă foarte secetoasă. Toată Lunca Prutului suferă din cauza secetei prelungite. Este un proiect care a fost făcut cu o firmă specializată din Comănești și acum facem ultimele probe. Urmează să facem preluarea acestei investiții la nivel de comună”, a spus Toader Dima, primarul comunei Berezeni.
Două proiecte pentru rețeaua de canalizare
În planul de dezvoltare locală este prevăzută și rețeaua de canalizare. Deja s-a tras conducta principală până la stația de epurare, iar printr-un alt proiect se va face racordarea gospodăriilor la conducta principală.
”Dacă e să ne raportăm la ce s-a realizat în anii din urmă. Aici am găsit un proiect de canalizare care s-a realizat prin Fondul pentru Mediu, un proiect de peste 6,27 milioane de lei. Este vorba de înființarea sistemului de canalizare, rețea de canalizare și stație de epurare, în satele Berezeni și Satul Nou. S-a tras conducta principală cu deversare în stația de epurare. Acest proiect s-a finalizat. Urmează ca printr-un alt proiect să facem extinderea canalizării și la populație. Proiectul este făcut și se dau fonduri europene pentru racordarea gospodăriilor la rețeaua de canalizare. Vom face tot posibilul ca acest sistem, care este făcut cu o sumă destul de mare, să funcționeze. Sperăm ca anul acesta care vine, 2021, să putem accesa fonduri europene pentru a extinde canalizarea și la populație”, a mai spus primarul.
Au fost modernizate, cu 5,9 milioane de lei, drumurile sătești între localitățile Satul Nou și Berezeni, în total cinci kilometri. Mai sunt de făcut rigolile betonate, de marcat drumurile și de montat indicatoarele. Autoritățile speră ca într-o lună de zile să finalizeze acest proiect și să facă recepția lucrării.
Dezvoltarea infrastructurii educaționale, o prioritate
Și dezvoltării infrastructurii educaționale, se acordă o atenție deosebită. În prezent sunt în curs de modernizare școlile și grădinițele din satele Rînceni și Mușata. Valoarea acestor investiții este circa două milioane de lei.
”Deja noi am finalizat proiectul de modernizare a grădiniței de la Mușata prin PNDL 1. Acum am dat drumul la al doilea proiect de modernizare școală de la Mușata, prin Subprogramul de modernizare a satului românesc. Avem proiectele depuse la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui pentru modernizarea grădiniței și școlii de la Rânceni. Sperăm ca până în toamnă să începem lucrările. Printr-un alt proiect finanțat prin Ministerul Învățământului se construiește o grădiniță nouă cu două săli de clasă în satul Berezeni. Lucrările au început anul trecut, au fost niște neînțelegeri la nivel central și au fost abandonate. Acum am început iarăși în forță. S-a turnat fundația, urmează, în iulie, turnarea plăcii și zidăria necesară. Sperăm ca într-un an de zile, poate la anul pe timpul ăsta, să finalizăm lucrările și din septembrie 2021, copiii să învețe într-un spațiu modern”, a precizat edilul.
Școala ”Anastasie Fătu” din Berezeni va fi extinsă și modernizată cu 1,366 milioane de lei. Instituția va avea patru laboratoare, săli de clasă moderne, bucătărie și o sală de mese.
”Școala Anastasie Fătu, unde am învățat și eu, este veche. Se lucrează la proiect, urmează să-l depunem la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Vaslui. Este un proiect mai complicat pentru că noi facem și o extindere a școlii. Patru săli de clasă vor fi transformate în laboratoare și lateral, vom face o sală conferință și de acolo să extindem și să facem o sală de mese. Dacă o să intre programul ”o masă caldă pentru elevi” să avem pregătită și un fel de bucătărie cu sală de mese”, a mai spus primarul.
La Berezeni, s-a lucrat în timpul pandemiei
Comuna Berezeni va avea un cămin cultural modern. Vechea clădirea va fi reabilitată cu 1,84 milioane de lei. La această investiție, finanțată în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) se lucrează acum în forță. Pereții au fost decapați, s-a făcut subzidirea și se lucrează la consolidarea pereților.
”Am avut ceva probleme cu acest proiect pentru că nu erau valorile actualizate, mă refer la manoperă și la prețul materialelor, nu s-a înscris nimeni la licitație. Am fost nevoiți să-l scoatem de vreo două- trei ori la licitație. Acum este o firmă care a preluat acest proiect și lucrează”, a spus primarul comunei.
Autoritățile locale nu au stat degeaba în timpul pandemiei. Au chemat oamenii la treabă pentru a moderniza dispensarul medical.
”Este o lucrare destul de importantă. Noi am reușit din bugetul local să modernizăm dispensarul comunal pentru că, dacă tot a fost această pandemie care a apărut în toate localitățile, noi am căutat să nu stăm să așteptăm. Am zis că putem să venim în spijinul populației și să modernizăm acest dispensar medical care are peste 70 de ani și nu a suportat niciun fel de îmbunătățire. L-am făcut aproape de la zero. L-am finalizat, urmează să facem recepția la această lucrare și sperăm ca de luna viitoare, medicii specialiști să se mute în această clădire modernizată”, a mai spus primarul.
Berezeni, în topul național al comunelor cu cele mai mari suprafețe împădurite
La nivel național, Berezeni se numără printre comunele care au împădurit, în ultimii 30 de ani, cele mai mare suprafețe de terenuri degradate. Recent s-a finalizat împădurirea a 137 de hectare și urmează împădurirea altor 113 hectare. Pentru împădurirea acestor 250 de hectare, autoritățile locale investesc peste 7,9 milioane de lei.
”Un proiect pe care l-am preluat și s-a finalizat anul acesta este împădurirea terenurilor degradate. Este un proiect de 3,5 milioane de lei cu finanțare de la Fondul pentru Mediu. Trebuie să facem recepția la această lucrare, mai sunt de completat niște goluri. Prin acest proiect s-a prevăzut împădurirea pe 137 de hectare, în zona Stuhuleț. Este un proiect benefic pentru toată populația pentru mediu, pentru sănătate, pentru consolidarea versanților. Era necesar pentru această zonă. Mai avem un proiect pentru care m-am luptat timp de doi ani de zile. Am început în 2018 și aici au fost probleme până s-au stabilit suprafețele, până s-au corelat cu cele care erau declarate. Împădurirea se va face prin Ministerul Agriculturii, prin APIA. Se va împăduri o suprafață de 113 hectare. În iulie pregătim terenul și în toamnă să plantăm 40-50 de hectare, aproape jumătate din suprafață. Avem forță de muncă. Suntem printre comunele care au împădurit, în ultimii 30 de ani, cele mai mare suprafețe de terenuri degradate. Este un lucru foarte bun pentru populație care în viitorul apropiat și îndepărtat vor beneficia de aceste zone împădurite”, a mai spus primarul.
Pe lângă aceste 250 de hectare, în comuna Berezeni, s-au impădurit, în anii anteriori, alte 90 de hectare.
Piață agroalimentară și centru social, la Berezeni
Autoritățile locale doresc să-i ajute pe producători să-și vândă mai ușor legumele și să aibă totodată un spațiu unde să le comercializeze. În acest sens, în planul de dezvoltare locală s-a prevăzut construirea unei piețe agroalimentare. Investiția, în valoare de aproape 460.000 de lei, este finanțată în cadrul PNDR 2014-2020, Măsura 7 ”Reînnoirea satelor”
”Eu zic că s-au făcut foarte multe lucruri bune la Berezeni. Am început lucrările și la Piața agroalimentară. O investiție prin GAL Moldo-Prut de care era nevoie pentru că una e să vină populația să se aprovizioneze de la producătorii care au marfa în portbagajele mașinilor sau pe marginea drumului și alta e să cumpere civilizat dintr-o piață. Vom face o piață modernă în zona centrală a localității. Lucrările au început, acum se toarnă fundația”, susține primarul Toader DIMA.
Administrația publică din Berezeni va transforma azilul de bătrâni din localitate, în centru social. Investiția, în valoare de circa 4,76 milioane de lei, este finanțată prin Programul Operațional Regional 2017-2020.
”Pentru reabilitarea, modernizarea extinderea și dotarea centrului social sunt trei oferte și urmează cel care va câștiga, de luna viitoare, să înceapă lucrările. Este o investiție importantă ce vine în sprijinul populației, care este destul de îmbătrânită. Centrul social de zi va deservi 150 de persoane cu vârsta peste 65 de ani”, a precizat edilul.
Beneficiarii centrului vor primi asistență medicală, se vor putea trata prin fizioterapie, vor avea o masă caldă în fiecare zi, atât la centru cât și acasă și ceea ce este important, această instituție va funcționa timp de trei ani de zile cu fonduri europene. După această perioadă, Consiliul Local Berezeni va stabili ce destinația va avea, însă cel mai probabil va rămâne tot un centru de zi.