Aflate într-o stare avansată de degradare, cinematografele Modern și Independența vor fi  preluate de Primăria Vaslui pentru reabilitare.

Înainte de închiderea definitivă, cinematograful Modern a fost utilizat, cu acceptul RADEF, ca discotecă și bar, schimbându-și destinația inițială de cinematograf.

Cinematografele Modern și Independența, preluate de Primăria Vaslui pentru reabilitare 4

 

Cel de-al doilea cinema din municipiul Vaslui ( Independența) a funcționat până la închiderea sa ca cinematograf.

Cinematografele Modern și Independența, preluate de Primăria Vaslui pentru reabilitare 6

În prezent cele două cinematografe se află într-o stare avansată de degradare, în care se adăpostesc oamenii străzii. Imobilele sunt atât murdare, încât reprezintă focare de infecție.

În ședința din 25 februaruie, consilierii locali vor avea de dezbătut și analizat un proiect de hotărâre prin care cinematografele ”Independența” și ”Modern” vor trece din domeniul privat al statului și din administrarea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor (R.A.D.E.F)- ”RomâniaFilm” în domeniul public al Municipiului Vaslui și administrarea Consiliului Local al Municipiului Vaslui, prin protocol  de predare-primire.

Dacă proiectul de hotărâre va trece, autoritățile locale vor fi obligate să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzare de film cinematografic. Mai mult, Consiliul Local Vaslui este obligat ca în termen de patru ani să asigure prin investițiile necesare, dotarea și modernizarea sălilor de cinema preluate.

Odată cu preluarea celor două imobile, municipalitatea vasluiană va prelua activul și pasivul aferent celor două cinematografe.

Cinematografele Modern și Independența, preluate de Primăria Vaslui pentru reabilitare 7

După preluarea lor de Primăria Vaslui se va impune efectuarea de urgență a unor expertize care să arate starea reală a clădirilor. (C.D.)