Consiliul Județean Vaslui, în calitate de aplicant, alături de Consiliul Raional Hîncești, R. Moldova, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Primăria comunei Muntenii de Jos, în calitate de parteneri, implementează proiectul ”PE URMELE LUI ȘTEFAN CEL MARE”, astăzi fiind organizată conferința de lansare.
Proiectul este finanțat prin Programul Operațional Comun România- Republica Moldova 2014-2020.
”Acest proiect dă viață unor dorințe ale noastre, de a transforma niște puncte de interes pentru a le valorifica din punct de vedere turistic, la care se adaugă valoarea culturală și istorică a proiectelor noastre. Practic, una dintre legăturile cele mai strânse ale locuitorilor din regiunile care participă la proiect a fost din totdeauna personalitatea lui Ștefan cel Mare”, a spus Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
La conferința de lansare a fost prezent și președintele Consiliului Raional Hîncești, Iurie Levinschi, care a precizat că este ”un adevărat proiect, mult așteptat de noi toți. Venim la Vaslui cu cea mai mare satisfacție, pentru că județul Vaslui, Consiliul Județean Vaslui, înseamnă ceva pentru noi. Avem relații de colaborare stabilite de acum două decenii și cred că sunt multe lucruri pe care le-am făcut împreună, multe proiecte transfrontaliere, care ne leagă, iar astăzi am venit la conferință ca într-o familie. Proiectul este de bun augur și vom fi niște parteneri responsabili, pentru a avea succes, pentru că Ștefan cel Mare este un simbol atât pentru Hîncești, cât și pentru Vaslui”.
Două obiective majore
Proiectul ”Pe urmele lui Ștefan cel Mare” prevede pe de o parte, reabilitarea a două obiective majore, de patrimoniu cultural și istoric din zona transfrontalieră Vaslui – Hîncești, dedicate erei lui Ștefan cel Mare (ansamblul monumental de la Podul Înalt, judeţul Vaslui – monument de patrimoniu si Muzeul Ciuciuleni din raionul Hincesti-Republica Moldova-obiectiv inclus in hubul turistic al raionului) și pe de altă parte, crearea de festivaluri și evenimente care să promoveze obiceiurile și tradițiile locale.
Proiectul prevede
- intervenții de stabilizare a terenului pe care este amplasatã statuia ecvestrã a domnitorului Ștefan Cel Mare
- consolidarea și restaurarea soclului
- refacerea celor două terase
- curățarea statuii din bronz
- refacerea patinei la statuie dar și la cele două basoreliefuri
- restaurarea treptelor și alte lucrări necesare pentru a pune în valoare ansamblul monumental
- valorificarea sa în scop turistic
„De asemenea, pe un teren adiacent celui pe care se află monumentul, care este in domeniul public al Comunei Muntenii de Jos, se vor realiza un parc tematic ,,Ctitorii ștefaniene”, un teatru de vară cu 350 locuri care va oferi posibilitatea susținerii unor evenimente culturale și un spațiu în aer liber dedicat susținerii unor evenimente de tipul târgurilor cu produse tradiționale”, a spus Cristina Vasiliu, manager de proiect.
Valoarea totală a întregului proiect propus spre finanțare este de 1.640.663,71 euro, din care:
- valoarea gestionată de Județul Vaslui – Lider de parteneriat (LB) este de 1.431.164 euro;
- valoarea gestionată de Consiliul raional Hînceşti- partener 1(B1) este de 188.627,71 euro;
- valoarea gestionată de Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui partener 2(B2) este de 6.766 euro;
- valoarea gestionată de UAT Comuna Muntenii de Jos- partener 3(B3) este de 14.106 euro. (C.D.)