Ieri, începând cu ora 11.50, la „Monumentul Independenței” din municipiul Vaslui, autoritățile locale au marcat ziua de 9 mai, zi cu triplă semnificație pentru poporul român:

  • Ziua Independenţei de Stat a României
  • Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial
  • Ziua Uniunii Europene

La eveniment au participat preşedintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, însoțit de cei doi vicepreședinți, Ciprian Trifan și Dan Marian, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, cei doi viceprimari Lucian Braniște și Cătălin Emil Mîndru, prefectul Județului Vaslui, Marcel Lăudatu, reprezentanți ai primăriei Vaslui și ai Consiliului Județean (CJ) Vaslui, cadre militare și veterani de război.

9 mai, marcată la Vaslui

”Cei care sunt obiectul acestei fresce fac parte din trecutul nostru și reprezintă partea glorioasă a acestui trecut”

”Ne aflăm în fiecare an, aici, de 9 mai, în fața acestei fresce, pentru a ține în mod simbolic o lecție de istorie destinată celor prezenți și celor viitori. Cei care sunt obiectul acestei fresce fac parte din trecutul nostru și reprezintă partea glorioasă a acestui trecut. La 9 mai 1877, C.A. Rosetti răspunzând interpelării deputatului Nicolae Fleva și luând act de declarația ministrului Mihail Kogălniceanu, supune votului și proclamă independența României așa cum ea fusese desenată din declarațiile acestora.

În după amiază acelei zile, Senatul a votat și iată că începând de a doua zi, armata română, condusă de regele Carol, a participat nemijlocit la efortul de război, care s-a materializat prin independența României. Această lecție de război a fost ilustrată și de participanții vasluieni. Să ne amintim de cel care a fost Constantin Țurcanu, imortalizat de către Vasile Alecsandri în poezia ”Sergentul”, într-un fel în care nimeni nu a reușit să impresioneze și a păstrat vie amintirea participanților din Vaslui la efortul de război pentru independența României”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.

9 mai, marcată la Vaslui. Festivitate la Monumentul Independenței 4

”România s-a alăturat națiunilor europene”

”La 9 mai 1945 se declară sfârșitul celui de-al doilea război mondial, prin semnarea Tratatului de la Poznan, iar România s-a aflat în tabăra aliaților, a învingătorilor, trebuind, totuși, să plătească numeroase despăgubiri de război, pentru participarea alături de puterile Axei.
Lucrurile acestea au fost corectate de istorie și iată-ne astăzi omagiind acel 9 mai de la 1950, pe care ministrul francez de externe Robert Schuman, printr-un discurs politic propunea un plan de colaborare a țărilor de pe bătrânul continent, care să ducă la crearea Europei Unite, preluând o idee mai veche din secolul Luminilor, în care se punea bazele unei soluții pentru înlăturarea numeroaselor conflicte de pe teritoriul european. Abia după 200 de ani, România s-a alăturat națiunilor europene”, a mai spus președintele CJ Vaslui.
Au mai fost depuse coroane de flori din partea Camerei Deputaţilor, Instituției Prefectului, Primăriei Vaslui, din partea Asociaţiei Veteranilor de Război și ai celorlalte organizaţii invitate.
Serviciul religios a fost oficiat de către un sobor de preoți, în frunte cu părintele consilier al Episcopiei Hușilor, Cosmin Gubernat.